Ekteparet Borgny og Anders Hjelle startet Hjelle Bakeri i Indre Arna i 1962. I 1984 tok sønnen deres, Vidar Hjelle over driften.

Bedriften består i dag av flere avdelinger og utsalg i Bergensområdet. Hovedbakeriet, Hjelle Tøsse Bakeri, ligger nå på Tyssebotnen på Osterøy, etter at bakeriproduksjonen ved Vaksdal senter ble overført hit i 2015.

— Dette var starten på en omstillingsprosess som vi har vært igjennom de siste årene, og som vi ennå ikke er helt i mål med. Det har vært nødvendig å samordne driften mer, sier Vidar Hjelle til Bakeri.net.

Vekst i flere selskaper

Fra 2015 til 2016 økte morselskapet Hjelle AS resultatet før skatt fra minus 977 000 kroner til pluss 270 000 kroner. Datterselskapet Hjelle Lille Konditori AS nesten tredoblet omsetningen i samme periode – fra 9,6 millioner kroner i 2015 til 25,2 millioner kroner i 2016. Resultatet ble et overskudd på 280 000 kroner.

Selskapet Hjelle Bakeri Max AS, som er et overordnet salgs- og administrasjonsselskap, fikk også en betydelig omsetningsøkning i 2016 – opp til 32,9 millioner kroner fra 21,2 millioner kroner i 2015, og her ble resultatet i 2016 et overskudd på 870 000 kroner.

— Samtidig var 2016 et ganske spesielt år for oss, med mange utfordringer. Vi måtte jobbe knallhardt, forteller Hjelle.

De siste årene har deler av konditoriavdelingen til Hjelle Lille Konditori ved to anledninger blitt stengt på dagen av Mattilsynet.

— Og begge gangene har avdelingen blitt åpnet igjen dagen etter, understreker Hjelle.

Da underetasjen til avdelingen Hjelle Lille Konditori på Espeland ble stengt i april 2015, forklarte han manglende renhold med svikt i rutinene i forbindelse med at avdelingen i Vaksdal ble lagt ned og virksomheten flyttet til Tysse på Osterøy og Espeland i Arna. Hjelle beklaget det som hadde skjedd, og sa at det var krevende å drive etter dagens regler i et gammelt bygg fra 1950.

Det har vært nødvendig å samordne driften mer.

Rema på egen inspeksjon

Hjelle Bakeri leverer også brød til dagligvarekjedene, og i august 2016 kom inspektører fra Rema 1000 på en egen inspeksjon i lokalene til bakeriet på Tyssebotnen. Etter denne inspeksjonen ville ikke Rema 1000 lenger selge Hjelle-brød i butikkene sine. Det ble blant annet rapportert om et funn av avføring fra fugl, fluer innendørs, tegn til insekter i råvarer og på utstyr, uklar organisering, brudd på krav om rutiner og elendig vedlikehold. Fordi Rema 1000 samarbeider med Norgesgruppen og Coop om mattrygghet, ble rapporten fra inspeksjonen hos Hjelle Tøsse Bakeri delt med dem. Det førte til at også Norgesgruppen og Coop sa nei til å selge brød fra Hjelle.

Mattilsynet fulgte opp med en egen kontroll hos Hjelle Tøsse Bakeri i oktober samme år. Etter denne inspeksjonen fikk Hjelle pålegg om å iverksette tiltak på seks områder, som blant annet gjaldt renhold og vedlikehold. I desember 2016 ble saken avsluttet ved at Hjelle Tøsse Bakeri ga Mattilsynet en skriftlig beskjed om at tiltakene var blitt rettet opp.

— Vi har et godt forhold til Mattilsynet, men synes ikke noe om at dagligvarekjedene kommer på egne inspeksjoner, sier Vidar Hjelle.

Reddet av trofaste kunder

Da bakeriet plutselig hadde mistet alle leveransene til de store dagligvarekjedene var han en periode bekymret for at hele bakeridriften måtte legges ned.

— Vi ble reddet av at vi hadde egne utsalg, og av trofaste kunder som ønsket å få brødene våre tilbake i butikkene. Til syvende og sist er det heldigvis forbrukeren som bestemmer. Mange i området her har spist Hjelle Tøsse-brød i over 50 år, og da er det naturlig at de vil fortsette med det, sier Hjelle.

I løpet av vinteren 2017 var Hjelle Tøsse-brødene tilbake i hyllene hos Coop og Joker. Hjelle ventet imidlertid helt til juni i år med å gjenoppta samarbeidet med Rema 1000, hvor brødene da ble lansert som en egen produktserie kalt «Eg e».

I mellomtiden, i februar i år, ble konditoriavdelingen på Espeland nok en gang stengt på dagen – som for to år siden. Og som for to år siden ble den også åpnet igjen dagen etter. 

— Nå har vi ordnet opp i alt som Mattilsynet har påpekt, så disse sakene er vi ferdig med, kommenterer Hjelle.

Til syvende og sist er det heldigvis forbrukeren som bestemmer.

Vil satse på nettsalg

Det bekreftes av førsteinspektør Kari Bjørnevoll hos Mattilsynet i Bergen og omland. Hun forteller at alle Hjelles avdelinger nå er åpne, noe som tilsier at alt skal være i orden.

— De fleste av utsalgstedene er såkalte «smilefjessteder», som blir besøkt cirka hver åttende måned. Nå er det en stund siden vi har vært på Hjelles hovedbakeri på Osterøy, så vi håper at vi rekker en tur dit før jul. Hos Hjelle har mye av problemet vært gamle bygningsmasser. Intensjonene er gode, men Hjelle har til tider slitt litt med å iverksatte planlagte tiltak, forteller hun.

Vidar Hjelle forteller til Bakeri.net at bedriftens omstillingsprosess fortsatt pågår.

— Vi har for eksempel åpnet en ny avdeling på Kvåle ved Voss, samtidig som de to avdelingene på Sartor og på Eidsvåg er lagt ned. Når det er noe som ikke går, må man til slutt bare gi opp og prøve å omstille seg. Det er to ting som hele tiden er viktige, og det er forbedring og forandring. Dette medfører at en må tenke nytt, og hos oss kommer vi nok til å satse på færre, men større utsalg i kombinasjon med nettsalg fremover, sier han.