Møllen fra Osttiroler Getreidemühlen er helt sentral i Molinås virksomhet.

Her spiller møllen hovedrollen

En østerriksk steinmølle er selve kjernen i virksomheten til det nyåpnede surdeigsbakeriet Molinå i Stavanger.

Publisert

Vi har allerede fått mange faste kunder.

Molinå er et ordspill. Det er uttalen til det spanske og italienske ordet for mølle, og det er nesten etternavnet til bakeren Diego Molina. Han kommer fra Peru og har derfor spansk som morsmål. Men i 2015 flyttet han til Italia for å ta en mastergrad i gastronomi. Så ble han kjæreste med en jente fra Stavanger, og det er forklaringen på den norske å-en i Molinå.

Diego Molina og Alejandro Behr, som også kommer fra Peru, åpnet Molinå Bakery i Verksgata i Stavanger 29. juli i år.

– Den første tiden har vært veldig travel, men også veldig givende. Vi har allerede fått mange faste kunder, forteller Molina.

Fra hobby til jobb

Det er surdeigsbrød som gjelder hos Molinå.
Det er surdeigsbrød som gjelder hos Molinå.

Han jobbet opprinnelig med markedsføring, og baking var kun en hobby for ham. Men i 2015 sa han opp jobben sin og flyttet til Italia, der han altså tok en mastergrad i gastronomi og bestemte seg for å satse på en karriere som baker. Han fulgte et utdanningsprogram i bakerfaget i San Fransisco, og deretter dro han rundt i verden for å jobbe, lære mer og skaffe seg erfaring. Molina jobbet blant annet i et økologisk bakeri i Madrid, noen bakerier i Paris og i et annet lokalt bakeri i Stavanger.

Etter hvert skal Molinå også bli et spisested, og denne delen av virksomheten er det Alejandro Behr som skal ta seg av. Behr er utdannet kokk, og han har jobbet for noen av de aller beste restaurantene i Latin-Amerika, deriblant Central, Osaka og El Baqueano. Central i Lima ble nylig rangert som den nest beste restauranten i verden. De siste årene har Behr også utviklet en sterk interesse for brød, surdeig og ferskt mel.

Lokalt og økologisk

Både Behr og Molina er opptatt av å bake med så ferskt mel som overhodet mulig, og det er årsaken til at de maler melet sitt selv. De pleier å trekke paralleller til pepper og kaffe når de skal forklare hvorfor nykvernet mel smaker best.

– Den første tiden har vært travel, men givende, forteller Diego Molina.
– Den første tiden har vært travel, men givende, forteller Diego Molina.

– Korn inneholder naturlige oljer og fettsyrer. I mat betyr fett smak, og steinmalt fullkornsmel får en naturlig impregnering av fett, sier Molina.

De har investert i en steinmølle fra den østerrikske produsenten Osttiroler Getreidemühlen. Beholderen rommer 25 kilo, og møllen kan male mellom 25 og 40 kilo mel i timen, litt avhengig av hvilken type korn som brukes. Molina forteller at de kjøper inn korn fra lokale bønder som enten dyrker økologisk eller biodynamisk. Molinå samarbeider også med lokale produsenter av blant annet kjøtt, ost, grønnsaker og kaffe.

Skaper en symbiose

– Fra første stund har vi satset på et variert utvalg, noe som betyr at vi har litt forskjellige sandwicher, desserter og andre bakverk hver dag. Vi var usikre på hvordan dette konseptet ville bli mottatt, men tilbakemeldingene har vært veldig gode.

– Det er mange bakerier i Stavanger allerede. Hva tenker du om konkurransesituasjonen?

– Jeg tenker først og fremst at det er sunt å ha konkurranse i markedet. Det betyr at man må være skjerpet og hele tiden prøve å bli bedre. Men jeg tenker også at bakeriet vårt er noe litt annet; verken bedre eller dårligere, bare annerledes. Jeg tror derfor at vi er med på å skape en interessant symbiose av ulike bakerier her i byen, sier Molina.

Molinå har etablert seg i Verksgata i Stavanger.
Molinå har etablert seg i Verksgata i Stavanger.

 

Powered by Labrador CMS