Er dere klare? Vi skal nå avduke en maskin som vi har jobbet med i 38 år. Dette er summen av alt vi har lært siden 1982, sa Dynatecs grunnlegger, Josef Filtvedt, til de fremmøtte på Smak-messen i Lillestrøm tirsdag.

Rune Holter i Dynatec har tidligere fortalt Baker og Konditor om bakgrunnen for den nye kjevlelinjen:

– Tradisjonelle kjevlelinjer har i hovedsak utviklet seg i samme retning siden 1970-tallet og blitt ganske like på design og funksjon. De bygges som standard kjevlemoduler med transportører mellom kjevlemodulene. Konstruksjonen bygger på en knekket plateprofil som holder lager og komponenter på plass, og et utvendig deksel som skjuler motorer, gir og komponenter bak blanke flater. Konstruksjonen danner lukkede hulrom som fylles med støv og forurensing fra luft og kjevleprosess over tid. Motor og gir avgir varme, som danner gode forhold for utvikling av møll, bakterier og muggsopp, sier Holter.

Nye melstrøere

Dynatecs kjevlelinje har nye melstrøere som bygger på bedriftens erfaring med ulike prinsipper for melstrøing. De beste løsningene er tatt videre i et nytt design, der rengjøring og service er hensyntatt på en bedre måte enn ved tidligere modeller. Løsningen bygger på et prinsipp med roterende børste mot en hullplate av plast i bunnen av melstrøeren. Løsningen skal være robust og lite følsom for variasjoner i strømelet:

 •       Justerbar avstand til melbørste via lett tilgjengelig hendel på operatørsiden
 •       Hullplaten kan trekkes ut på enden uten bruk av verktøy, selv om melstrøeren er fylt med mel
 •       Hullplate i plast med fjærende effekt gir jevnere melstrøing i hele bredden
 •       Små variasjoner i melbørste tas opp av en fjærende hullplate av plast
 •       Jevnere strøing oppnås med mange små hull som er konet på undersiden, slik at platen ikke blokkeres av mel
 •       Kjededrift er erstattet med tannhjul av plast uten behov for smøring eller fett
 •       Hele strøeren kan trekkes til siden eller løftes opp for rengjøring og service

Kjevlevalser med ulike overflater
Nye kjevlevalser av maskinerte massive aksler med store buer uten hjørner gir bedre styrke enn sveisede rørvalser. Kjevlevalser leveres med fire ulike utførelser på overflaten: 

 •       Standard maskinert overflate gir plan overflate og slitestyrke som tidligere modeller
 •       Maskinert overflate + rullepolering gir polert overflate og bedre slitestyrke på grunn av  kaldherdingseffekt fra rullepolering
 •       Hardkrommet og polert overflate for flatbrød, møljebrød og stive deiger
 •       Teflonbelagt overflate for klebrige deiger
 •       Modulbasert konstruksjon med løs kjevlestasjon som kan monteres og kalibreres ferdig på fabrikken, og innmontering i linjen kan gjøres av kunden eller lokale servicefolk.

Kjevler deigen i krumme baner
Orbitroller er et patentert kjevleprinsipp basert på kjevling langs krummede baner. Kjevlingen starter som tverrkjevling og går gradvis over til langsgående kjevling ut mot kanten av deigteppet. Orbitroller kan kjevle ned deigteppet fra 20 – 25 mm til 3 – 5 mm i ett trinn ved skånsom kjevling av smale striper som overlapper hverandre. Orbitroller har bølget underlag som bidrar til tverrkjevling og «massasje» av deigteppet også fra undersiden.

Deigmating på tre måter
Deigmating leveres i tre utgaver avhengig av deigtype:

 •       Skruemating via dyse for lompedeig, tortilladeig, knekkebrøddeig og andre myke deiger som kan mates med skrue og dyse
 •       Tradisjonell deigmater for flatbrød, lefse og møljebrød
 •       Skånsom deigmater for gjærdeiger og følsomme masser

Dyser skiftes uten bruk av verktøy. Ulike bredder og tykkelser på deigteppet kan oppnås ved å skifte dyse med individuelt tilpasset åpning. Deigmater for løse deiger kan demonteres fullstendig slik at alle skjulte flater blir tilgjengelig for vasking og kontroll. Deigen kan mates ut i smal bredde som kjevles ut til full bredde med orbitroller og utbredingsvalser. 

Har utviklet nye skraper
Nye skraper har blitt utviklet etter flere års testing i ulike bakerier og på Dynatecs verksted i Askim. Kjevling av tynne produkter krever gode skraper med høy presisjon, god slippevne og slanke dimensjoner.

– Gamle metallskraper krever god tilpassing og høyt trykk mot valsen for å fungere. Metall mot metall gir stor slitasje på valsene, og derved kortere levetid for valser og skraper. Derfor har vi produsert nye i kunststoffmateriale med tykkelse på kun 2 mm. Skrapene former seg etter valsen og monteres uten justering eller tilpassing. Trykket mot valsen er redusert til et minimum via fjærer som holder konstant trykk mot overflaten på valsen. Fjærer i stedet for skruer muliggjør manuell montering og demontering av skrapene uten verktøy. Skrapene har god slippevne uten teflonbelegg, sier Rune Holter hos Dynatec.

Transportører i plast
Alle transportører, bortsett fra øvre transportør, er modulbånd av plast. Fordelen er enkel skifting i bakeriet, uten bruk av verktøy samt mulighet for å skifte korte deler eller bare noen få ledd.

Kan håndtere 99 resepter
Kjevlemaskinens styresystem er bygget opp på den siste versjon av Siemens kontrollsystem. Maskinen har en vribar 12 tommers skjerm for operatøren. Touch-skjermen kan håndtere 99 ulike resepter. I undermenyer kan man justere alle maskin-parametere og innstillinger.

Kjevlemaskinen består av 13 motordrifter til valser, bånd, børster og strøere. Til deigmater er det en sensor som regulerer deigmengde. Med sensoren og ulike dyser kan kjevlemaskinen levere et stort spenn i både tykkelse og bredde av forskjellige deigtepper.

Et innebygget remote-system gjør at maskinen kan kobles til internett og være lett tilgjengelig for service og feilsøking. 

Mindre rengjøringsbehov
Utvikling og valg av løsninger til den nye kjevlelinjen har skjedd i tett samarbeid med erfarne bakere som kjenner behovene i bakerier, samt servicefolk og ingeniører som har jobbet i bakerbransjen siden 1982. Designet bygger på prinsipper som er utviklet i kjøtt- og fiskebransjen gjennom mange år.

Dynatec hevder konstruksjonen reduserer behovet for rengjøring vesentlig, og forenkler rengjøringsbehovet som er påkrevet. Den nye kjevlelinjen bygger på helt åpen ramme av 15 mm eloksert aluminium uten lukkede hulrom i rammekonstruksjonen. Motorer og gir står åpent montert direkte på akselen med enkel tilgang for rengjøring og service. Kabler ligger helt åpent i gitterkanal som er montert utvendig på rammen. Prinsippet er at rengjøring og service i hovedsak skal utføres uten å fjerne store metalldeksler.