Tonje Holtungens vinnerkake fra NM i 2017.
Tonje Holtungens vinnerkake fra NM i 2017.

Her er finalistene i Årets Konditor 2023

Disse seks skal konkurrere om å bli Norges beste konditor.

Publisert Sist oppdatert

Det er gjennom utfordringer at man utvikler seg.

NM i konditorkunst har ikke vært arrangert på flere år. Sist gang var i 2017, da Tonje Holtungen vant konkurransen.

Den regjerende norgemesteren er en av tre dommere når Årets Konditor igjen skal arrangeres på den store mat- og drikkemessen Umami Arena 16. februar. De to andre dommerne er Hege Andersen og Knut Harald Sørdal.

Fristen for å melde seg på konkurransen gikk ut 15. oktober, og dommerpanelet har nå valgt ut seks finalister som får delta i Årets Konditor 2023. Det melder Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) på sin nettside. Arrangøren skriver at dette er seks sterke finalister, og at derfor blir en hard og spennende konkurranse.

Dette er de seks finalistene i Årets Konditor 2023:

  • Henrik Falkensten, Britannia Hotel, Trondheim
  • Marthe Kilen, Fru Nelik, Rissa
  • Pascal Monet, Grand Hotel, Oslo
  • Rikke Sandanger Rosnes, Stavanger conditori, Stavanger
  • Malin Skagen, Vaaghals, Oslo
  • Caroline Mo Vik, Thon Hotel, Sandven

Årets Konditor 2023 har eventyr som tema og består av tre hovedoppgaver. Det skal lages en hovedkake i to eksemplarer, to typer sjokoladekonfekt og en showpiece i sjokolade, sukker eller pastillage.

Vil utfordre seg selv

Pascal Monet (24), som for tiden er konditor ved Grand Hotel i Oslo, forteller til Bakeri.net at han har planen klar:
– Jeg visste hva jeg ville lage allerede før jeg meldte meg på konkurransen, så nå er det bare litt perfeksjonering som gjenstår.
– Hvorfor meldte du deg på NM i konditorkunst?
– Jeg tror at det er viktig å gi seg selv noen utfordringer. Det er gjennom utfordringer at man utvikler seg, sier Monet, som er utdannet konditor og chocolatier fra Frankrike.
Han flyttet til Norge i 2017 og har tidligere jobbet for blant andre Pascal, i restauranten A L’aise og i Grains Bakeri.

Flere landslagsutøvere

Vinneren av Årets Konditor 2023 får 10.000 kroner i pengepremie samt tilbud om en fast plass på Konditorlandslaget. Tre av årets finalister, Marthe Kilen, Rikke Sandanger Rosnes og Caroline Mo Vik, er allerede landslagsutøvere. Malin Skagen var med på Konditorlandslaget fra 2019 til 2021, mens Henrik Falkensten har erfaring fra Kokkelandslaget. I 2020 var han med på å lage dessertene, petit fourene og sjokoladeskulpturen som sikret Norge gullet i kokke-OL i Stuttgart.

Powered by Labrador CMS