Guro Sábado Rødningen jobber som barista på Bakeriet Sprø i Oppdal, og hun skal delta i årets NM.
Guro Sábado Rødningen jobber som barista på Bakeriet Sprø i Oppdal, og hun skal delta i årets NM.

Her er deltakerne i NM i kaffekunst

Mer enn 40 deltakere skal kjempe om NM-titler og VM-plasser i Barista Championship, Brewers Cup og Cup Tasters Championship.

Publisert Sist oppdatert

Flere av deltakerne i NM i kaffekunst 2023 har tilknytning til baker- og konditorbransjen.

I vinter har det vært gjennomført regionale kaffemesterskap i Oslo, Bergen, Hamar, Kristiansand, Bryne og Trondheim. De beste fra disse mesterskapene møtes nå til dyst i NM i kaffekunst på Umami Arena på Lillestrøm. Her skal mer enn 40 deltakere kjempe om NM-titler og VM-plasser i tre konkurranser; Barista Championship, Brewers Cup og Cup Tasters Championship.

Barista Championship har blitt arrangert i Norge fra 1998 og internasjonalt fra 2000. Dette er den klassiske baristakonkurransen hvor deltakerne skal servere espresso, espressodrikker med melk samt signaturdrikker.

Signaturdrikk er en egenkomponert drikk med minimum 1 shot espresso. Kaffesmaken skal være tydelig, men baristaen står fritt til å velge andre ingredienser. Norge har to tidligere verdensmestere i denne konkurransen; Robert Thoresen og Tim Wendelboe.

Brewers Cup går ut på å lage best mulig håndbrygget kaffe. Grunnleggende kaffeforståelse er nødvendig for å få et godt resultat, og alle manuelle bryggemetoder er tillatt. Konkurransen går gjennom to runder før finalen, en såkalt «Compulsary» hvor alle deltakerne får tildelt samme kaffe som bedømmes blindt. Deretter en «Open Service», hvor det skal lages tre individuelle brygg av kaffe man selv har valgt. Odd-Steinar Tøllefsen er vår eneste verdensmester i denne grenen.

Cup Tasting er en morsom konkurranse hvor deltakerne skal skille kaffe fra hverandre smaksmessig. Konkurransen gjennomføres som en triangeltest hvor hver deltaker får 24 kopper traktekaffe stilt opp i grupper på tre. I hvert triangel er to like og en ulik. Den som identifiserer flest ulike på kortest mulig tid vinner. Norgesmesteren skal representere Norge i World Cup Tasters Championship. Tim Wendelboe ble verdensmester i 2005.

Flere fra bransjen

Flere av deltakerne i NM i kaffekunst 2023 har tilknytning til baker- og konditorbransjen. Regjerende norgesmester i Barista Champion, Alexander Monsen, jobber i kaffebrenneriet Nord, som opprinnelig ble startet som et håndverksbakeri. Guro Sabado Rødningen jobber som barista i Bakeriet Sprø i Oppdal, og hun skal delta i den samme konkurransen.

Kaffebrenneriet AS, som også driver Kaffebakeriet AS, er representert med flere deltakere i Brewers Cup og Cup Tasters Championship. Henning Opseth, som er fagansvarlig for kaffe i Pals, skal også delta i Cup Tasters Championship.

Her er den komplette oversikten over deltakerne i NM i kaffekunst 2023.

NM arrangeres av SCA Norway i samarbeid med Norsk Kaffeinformasjon. SCA står for Specialty Coffee Association som representerer nettverk i mer enn 70 land.

NM-vinnerne skal representere Norge i tre konkurranser som foregår under World of Coffee Athens fra 22. – 24. juni.

 

Powered by Labrador CMS