Kullet som tok diplombakerutdannelsen er i gang med et nytt kull i 2018/2019, sammen med instruktørene.
Kullet som tok diplombakerutdannelsen er i gang med et nytt kull i 2018/2019, sammen med instruktørene.

Her er årets kull med diplombakere

Årets kull på diplombaker teller 16 bakere. Bredden i deltakernes bakgrunn spenner fra industri og leverandører til små håndverksbakerier. Og blant elevene er også en av lærerne på diplombakerkurset!

Publisert Sist oppdatert

I år er det litt mer vekt på de gamle kornsortene når det kommer til dette med melforskjeller.

Første samling er nylig unnagjort for diplombakerkullet 2018/2019.

– Vi har gjennomført to vellykkede dager i en gruppe med stort spenn; fra industrien til den minste håndverksbakeren. Noen driver økologisk og andre konvensjonelt. Her er alle deler av faget med og viser at det ikke bare er den ene eller den andre som har behov for kunnskap. Alle trenger den samme kunnskapen, uansett om man jobber stort eller lite. Slik sett er årets diplombakerkull et godt bilde på bredden i norsk bakerbransje, sier baker ved Nofima, André Løvaas som underviser i deler av opplæringen.

Læreren også på skolebenken

Og blant deltakerne i årets kull diplombakere, finner vi nettopp Løvaas.
– Jeg har lenge hatt lyst til å formalisere noe av kunnskapen min. Nå skal jeg ikke undervise og vurdere meg selv. En del av opplegget er prosjektoppgaver og der deltar jeg som en vanlig elev og jeg skal ta eksamen på like premisser som de andre. Når det gjelder undervisningssituasjonen blir det litt annerledes for min del.

Hvert andre år

Løvaas kan berette om god interesse for årets diplombakerkurs.
– Det er mange som ønsker denne typen kurs, men kurset er eksklusivt for den som har fagbrev. Det er det som er kravet. Det betyr at dette ikke er en snarvei til kunnskap, du må faktisk ha en basiskunnskap i bunn. Dette er den høyeste bakerutdannelsen man kan ta i Norge. Jeg synes det er veldig stas at man kan ta  en utdannelse som baker som ender i en universiteteksamen.

– Selv om interessen for diplombakerkurset er god, er det ikke nok tilsig av deltakere til å arrangere dette hvert år. Derfor blir det nok diplombakerkurs annen hvert år fremover. Det er de med ambisjoner som blir med på dette. Det er også med på å gjøre det litt eksklusivt, sier Løvaas.

Etter at årets kull har vært gjennom eksamen, har nesten 60 norske bakere fått oppgradert kompetanse gjennom denne utdannelsen.

Dette er årets studenter

Dette er årets kull av diplombakere: Kim André Svalstad Øyen (Henrik Jenseg Bakeri og Konditori), Kristian Magnus Sie Skogstad (W.B. Samson), Nils Olav Heggdalsvik, (Samverket), Jonny Guillermo Calderon (Mesterbakeren), Joakim Ringjord (Tromsø Bakeri), Kjetil Dale Aas (Baker og Konditorbransjens Opplæringskontor), Lise Beate Bjerknes (Godt Brød Norge AS), Stig Arne Ekker (Norgesmøllene), Michael Döhner (Baker Hansen), Kristoffer Nilsen (Baker Brun), Robin Twang (Godt Brød Norge), Mariann Kvarme (Bakstehuset på Ask), Jermund Myklebust (Bakehuset), Billal Farooq (Bakehuset), Ernst Ulevik (Hardanger Bakeri) og André Løvaas (Nofima).

Ekstra fokus på gamle kornsorter

– Basisen er lik og teorien langt på vei lik fra år til år, men vi lar innholdet leve litt med tiden. I år er det litt mer vekt på de gamle kornsortene når det kommer til dette med melforskjeller. Vi tilpasser også innholdet på samlingene i forhold til hva deltakerne er opptatt av og ønsker å diskutere.

Mer kunnskap gir ringvirkninger

– Man snakker mer om kjemi i bransjen i dag. Kornkjemi er mer oppe i dagen i dagen enn den har vært så lenge jeg har vært baker. Jeg tror det er en av de store effektene av diplombakerutdannelsen. Bakerne begynner å snakke sammen på et høyere nivå. Det er ringvirkningene av at kunnskapen kommer ut i bransjen og at man begynner å diskutere ting på en annen måte. Med kunnskap trenger ikke bakeren stå med lua i hånda, men kan ta en faglig diskusjon med leverandører, møller og alle andre. Bedre kunnskap gir bakeren mer eierskap til sitt eget fag. Og selv om det bare er 60 personer som snart har gjennomført diplombaker, så påvirker det også de både bedriften de jobber i og personene de jobber sammen med. Derfor er betydningen av disse diplombakerne større enn man tenker i første omgang, sier Løvaas.

Powered by Labrador CMS