Utviklingshemmede Jostein Lysestøl har vært i vanlig jobb, på vanlig arbeidsplass og med vanlige kolleger i 24 år nå. Edgars Bakeri er langt fra en vernet bedrift, så Lysestøl inngår som en selvfølgelig del av arbeidsstokken, uten egne spesielle rammer.

Allsidige oppgaver

– Jeg sprayer formene, tar ut boller, med og uten rosiner og tar ut skolebrød. Så sorterer jeg plast og papp og legger det der det skal være. Så må jeg sørge for å lukke igjen porten, og låse døra. Så går jeg ned til sentrum og tar bussen hjem til Vigeland. Om ikke jeg rekker bussen 13.20, så tar jeg den neste, sier Lysestøl.

– Du må vel trives siden du har vært her så lenge?
– Jeg trives kjempegodt. Jeg hadde i hvert fall kjedet meg om jeg skulle ha blitt sittende på Solkroken hele dagen. Så har vi mye sosialt, med pizzakvelder og julefeiring, selv om ikke det var slik i fjor, da. Da synger jeg gjerne litt karaoke også, og danser swing og disco. Her blir jeg til jeg blir 70, sier Lysestøl.

– Du blir nok her til du blir 100, sier daglig leder ved Edgars Bakeri, Rune Vindsetmo og ler.

Utviklingshemmede Jostein Lysestøl har blitt en naturlig del av arbeidsmiljøet etter 24 år i bedriften.

Utviklingshemmede Jostein Lysestøl har blitt en naturlig del av arbeidsmiljøet etter 24 år i bedriften.

Foto: Dag Lauvland, Lindesnes avis

På «topp fem»

Det var i 1997 Vindsetmo ble kontaktet av Mindus som mente at de hadde en svært pliktoppfyllende og hyggelig kandidat i folden. Lysestøl fikk muligheten til å prøve seg i bakeribransjen.

– Nå er han en av «topp fem» over de som har vært her lengst. Etter gjennom et kort førsteår å ha kartlagt hvilke eventuelle små utfordringer Jostein hadde, var det svært lett å tilrettelegge for ham. I hvert fall gjennom de siste 20 årene har han jobbet fullstendig for egen maskin, og de få gangene han har måttet melde frafall, så merkes det virkelig i produksjonen. Andre må da overta hans funksjoner, sier Vindsetmo.

– Så Edgars blir noe annet enn et sted for oppbevaring?
– I høyeste grad. Jobben han gjør er meningsfull for ham og verdifull for oss. Dette er bærekraft og en vinn-vinn-situasjon for alle. Så tror jeg jo at det gjør noe med identitetsfølelsen for Jostein, det å kunne gå til en «helt vanlig» jobb, sier han.

Rune Vindsetmo i Edgars Bakeri skryter uhemmet av Jostein Lysestøls innsats i bedriften.

Rune Vindsetmo i Edgars Bakeri skryter uhemmet av Jostein Lysestøls innsats i bedriften.

Foto: Dag Lauvland, Lindesnes avis