Worldskills skole-NM i restaurant- og matfag ble arrangert ved Greveskogen vgs i Tønsberg 1. og 2. april. Skolekonkurransenes hensikt er å motivere gjennom mestring, ved å gi elevene praktiske og realistiske oppgaver.

Oppgavene er laget som en forberedelse til eksamen, og er tenkt som en naturlig metode i forhold til opplæringen innenfor yrkesfag.

I bakerfaget fikk man 4 timer på gjennomføringen.Bakerne hadde rullet deig og kuvertbrød som tema. De skulle levere tre produkter av rullet deig og tre varianter av kuvertbrød.

Perfekte rundstykker

Henrik Foss fra Sørumsand vgs tok førsteplass i bakekonkurransen.

– Gjennomføringen av konkurransen gikk veldig bra. Jeg fikk til det jeg hadde øvd på. Produktene jeg måtte lage var tre forskjellige typer wienerbrød og tre typer rundstykker, sier Henrik Foss.

– Hvilke produkter fungerte best, synes du?

– Rundstykkene ble best. De vil jeg si ble perfekte og veldig gode. Jeg har fått lite tilbakemelding fra dommerne om det jeg lagde, men jeg var den som hadde lykkes best med wienerbrød.

– Hva tenker du om konkurranser fremover da?

– Jeg synes det var gøy å konkurrere, så det blir nok mer konkurranser etter hvert.

– Hva er planen fremover?

– Jeg har fått læreplasser, men er fortsatt usikker på hvor jeg skal velge. Det blir litt prøvejobbing utover for å finne et bra sted å gå i læra. Jeg vet ikke helt hva jeg liker å jobbe mest med, foreløpig har alt vært gøy, sier nybakt skole-norgesmester Henrik.

Bakerne som havnet på pallen: 1. plass Henrik Foss (til høyre), 2. plass Bernt Haugen Gilberg (i midten) og Cas Øien Iversen (til venstre)

Bakerne som havnet på pallen: 1. plass Henrik Foss (til høyre), 2. plass Bernt Haugen Gilberg (i midten) og Cas Øien Iversen (til venstre)

Foto: Worldskills Norge

Dåpskake

Konditorene hadde marsipankake til dåp som tema. Det skulle lages kake til 12 personer i to like eksemplarer. Bunner og dekor måtte lages på konkurransedagen.

Det var Busra Satici fra Åssiden vgs. som vant skole-NM i konditorfaget.

– Konkurransen gikk fint og jeg hadde det gøy underveis. Litt småproblemer underveis var det, marsipanen var litt tørr, men jeg løste det så godt jeg kunne, forteller Busra.

Konditorene hadde også fire timer til å løse oppgaven.

– Jeg synes jeg løste oppgaven bra, men det vanskeligste var å holde hodet kaldt når det begynte å bli lite tid igjen. Jeg var usikker på om jeg ville rekke å montere og trekke marsipanen innen tidsfristen, men så rakk jeg det greit likevel.

Busra har trent en god del på forhånd, både hjemme, på skolen og på Condelica i Drammen, hvor hun har praksisplass.

– Det har blitt mye trening, og det ga resultater. Jeg stiller gjerne opp i konkurranse igjen, jeg synes det var fint å delta, sier Busra.

– Har du fått læreplass til høsten?

– Ikke ennå. Jeg håper jeg får læreplass et sted hvor jeg kan få brukt kreativiteten min. Jeg liker best å lage sjokoladekonfekt og moussekaker, sier Busra.

 

Resultater:

Baker

  1. Henrik Foss, Akershus
  2. Bernt Haugen Gilberg, Oppland
  3. Cas Øien Iversen, Trøndelag

Konditor

  1. Busra Satici, Buskerud
  2. Elise Holmen, Østfold
  3. Nina Mamble Øksnes, Hordaland