Åsmund Bjørnstad, professor i plantevitenskap, har gitt ut Kornboka om brødets og ølets historie.

Har laget historiebok om kornet

Har du lyst til å vite mer om kornets opprinnelse og bruk gjennom tidene? Nå har oppslagsverket kommet!

Publisert Sist oppdatert

Jeg mener det er nyttig å vite litt om historien til faget.

Boka heter Kornboka med undertittelen Brødets og ølets historie.

Forfatter er professor i plantevitenskap Åsmund Bjørnstad som har undervist i mange år, men som gikk av for to år siden. Det ga ham tid til å tenke over hans opplevelse av at studentene de siste årene ikke hadde den samme bakgrunnen om tidligere års studenter.

Kornboka er på 352 sider og er en fyldig historie- og oppslagsbok om brødets og ølets historie.
Kornboka er på 352 sider og er en fyldig historie- og oppslagsbok om brødets og ølets historie.

– Før visste de frem og tilbake på en potet. De hadde erfaring med slikt. Jeg så at denne bakgrunnskunnskapen som både potet og andre vekster ble mindre og mindre med årene. Jeg begynte å tenke på hva jeg kunne gjøre med det. Hver eneste brødskive eller tallerken er en historiebok, men det finnes ingen steder du kan slå opp. Det var den boka jeg ville lage og nå har jeg gjort det, sier Bjørnstad til Bakeri.net.

Teksten i boka beskriver forfatteren som et slags personlig essay, en historie om kornet – og en samling historier der du kan starte å lese hvor du vil. Boka gir interessante perspektiver hvordan den samme råvaren kan ende opp i ulike produkter og bruk basert på historie og kultur. Boka belyser også bruk av korntyper i ulike deler av verden. Hvetemelet var for eksempel utenfor rekkevidde for mange i Europa til slutten av 1800-tallet, mens det i andre deler av verden var mer utbredt.

Boka preget av gode illustrasjoner. Her et oppslag fra kapittel 6 – Dei klassiske brødsivilisasjonane.
Boka preget av gode illustrasjoner. Her et oppslag fra kapittel 6 – Dei klassiske brødsivilisasjonane.

– Jeg mener det er nyttig å vite litt om historien til faget. Frem til for 100 år siden var det vanlig å elte store deiger med føttene, men så kom mekaniseringen som hadde sterk motstand mange steder. I Frankrike gransket man tidlig på 1900-tallet om mekanisk elting kunne være like bra som elting med føttene, sier forfatteren som et av mange eksempler på hva man kan lære ved å lese boka.

Siden både brød og øl er basert på samme råvare, belyser boka historien til begge. Er du interessert i opphavet til dagens baker- og konditorbransje, er boka et spennende verk som gir nyttig og spennende innsikt både geografiske og kulturelle forskjeller i bruken av kornet.

 

Powered by Labrador CMS