BKLF-direktør Gunnar Bakke er bekymret for nedstengningen som nå rammer bransjen hardt.
BKLF-direktør Gunnar Bakke er bekymret for nedstengningen som nå rammer bransjen hardt.

– Håper det ikke blir langvarig

BKLF-direktør Gunnar Bakke er bekymret for konsekvensene av en ny periode med nedstengning.

Publisert Sist oppdatert

Jeg er ikke veldig optimistisk, men håper det finnes løsninger som gjør at bakerier klarer seg og at myndighetene kommer på banen med kompensasjonsordninger.

Med helgens dramatiske utvikling i korona-situasjonen er det lett å få tankene tilbake til mars i fjor da hele Norge stengte ned. 10 kommuner rundt hovedstaden får nå strenge reguleringer. Ytterligere 15 kommuner i randsonen til disse fikk også skjerpede tiltak søndag kveld. Tiltakene varer til 31. januar. I kommunene Enebakk, Frogn, Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås kan kun dagligvarebutikker og apoteker holde åpent. For serveringssteder er det tillatt med takeaway. For baker- og konditorbransjen i området rammer dette hardt.

Bakerier som leverer til dagligvare vil med all sansynlighet kunne holde hjulene i gang slik som da pandemien rammet i mars. Mer utfordrende vil det bli for de som har egne butikker som nå ikke får mulighet til å ha gjester. De som har satset på HORECA-markedet har hatt det vanskelig i store deler av fjoråret og nå blir det på nytt en svært krevende periode.

Håper at utgangspunktet er bedre nå

BKLF-direktør Gunnar Bakke forstår myndighetens behov for å få situasjonen under kontroll.

– Nå blir det en ny runde med permitteringer og en ny runde med å tilpasse virksomheten til en ny krevende situasjon.  Jeg har har full forståelse for at dette oppleves som krevende å gå inn i en ny slik periode. Samtidig håper jeg at bedriftene og de ansatte vet litt mer hva de går til. I mars kom dette som lyn fra klar himmel. Nå har vi tross alt en del erfaringer å ta med oss. Mange bedrifter har allerede etablert nettbutikker og hjemlevering. Baker- og konditorbransjen har vist stor under pandemien og jeg tror de nok en gang vil vise det, sier Bakke til Bakeri.net.

Bakerier og konditorier i en rekke kommuner rundt Oslo får nå kun tilby takeaway. Det vil ramme mange bedrifter hardt og vil igjen gi mange permitteringer i bransjen.
Bakerier og konditorier i en rekke kommuner rundt Oslo får nå kun tilby takeaway. Det vil ramme mange bedrifter hardt og vil igjen gi mange permitteringer i bransjen.

Neste ukene veldig avgjørende

– Jeg håper dette ikke blir langvarig og at utbruddet kan slås ned uten spredning til andre deler i landet. Hvis det skulle skje, er det stor fare for at vi går mot en nasjonal nedstengning igjen. Det vil i så fall bli en stor belastning for bransjen i hele landet. De neste ukene blir veldig avgjørende for hvordan dette rammer vår bransje. Så langt har bransjen gått klar av det store konkursraset. Nå får vi håpe at vi også kommer oss gjennom en ny krevende periode og at den ikke blir langvarig, sier Bakke.

Haster med kompensasjonsordninger

– Jeg er ikke veldig optimistisk, men håper det finnes løsninger som gjør at bakerier klarer seg og at myndighetene kommer på banen med kompensasjonsordninger. Så langt har det vært logikk mellom nedstengning og statlig kompensasjon. Jeg vil ikke si at de er gode nok. Det er for stor treghet.

– En ny periode med nedstengning vil tære på egenkapitalen i en bransje som de siste årene har slitt med lønnsomheten. Derfor er det viktig at myndighetene på banen med gode kompensasjonsordninger slik at mangfoldet i baker- og konditorbransjen fortsatt kan opprettholdes, sier Gunnar Bakke.

Powered by Labrador CMS