Lager nå fem ganger så mye boller:

Fredrik Lønne og Stefi Haldorsen i Harmoni Håndverksbakeri i Porsgrunn har fått hverdagen nesten snudd på hodet over natta. De gleder seg over den store bollefeberen, men den skaper noen utfordringer i hverdagen i bakeriet.

– Det flater ikke ut, det bare øker!

Bollesalget hos Harmoni Håndverksbakeri fortsetter å øke på fjerde uka etter besøk av TikTokeren Gard Øksendal. I bakeriet har de begynt å jobbe om natta for å produsere nok, og før åpningstid står det kø bortover gata.

Det er fortsatt bollefeber i Porsgrunn. Fredrik Lønne og Stefi Haldorsen jobber nesten døgnet rundt for å holde tritt med produksjon og kundebehandling.

Men hvordan er hverdagen i bakeriet i Porsgrunn om dagen? Det var kanskje naturlig å tro at den verste bollefeberen hadde gitt seg litt etter noen uker.

Økning på fjerde uka

– Nei, det har ikke roet seg ned. Det har økt, egentlig, sier en noe tankefull Fredrik Lønne til Bakeri.net og fortsetter:

– Jeg ser jo for meg at dette går mot en topp og så at det roer seg litt ned, men at vi ender på en litt høyere nivå enn vi var på før. Siden Gard Øksendal (bedre kjent som MankeGard) var innom her og la ut sin opplevelse av våre boller på TikTok, så har det bare økt for hver uke. Det er nesten ikke til å fatte at et innlegg på sosiale medier kan få så mange folk til å komme hit og kjøpe boller i alle varianter.

Hverdagen i bakeriet har endret seg dramatisk. De to første ukene var de tomme for boller etter et par timer.

Det er kamp om bakervarene hos bakeriet i Porsgrunn. Selv om de nå har femdoblet produksjonen av hvetebakst er det fortsatt ikke nok. Hyllene er likevel tomme lenge før stengetid.

Har femdoblet produksjonen

– I starten bakte vi litt mer, men det monnet ikke. Nå baker vi fem ganger så mye hvetebakst som tidligere, men selv ikke det holder. Vi baker gjennom hele dagen og bollene forsvinner mens de fortsatt er varme. På lørdager åpner vi klokken 10, men døra har alltid vært åpen slik at de som er tidlig ute kan få kjøpt det de trenger før åpningstid. Men nå må vi stenge døra, eller så hadde vi kommet bakpå allerede før vi åpner. Når vi åpner døra klokken 10 på en lørdag står det kø langt bortover gata her. Og bollene rives ut av hyllene. Noen må vente til neste ladning er stekt, men de venter og så er det tomt igjen. Forrige lørdag var det tomt klokken 13 selv om vi har åpent to timer lengre. Dette er veldig rart å forholde seg til. Det er slik på fjerde uka nå.

Det høres jo ut som en drøm og noe som alle strever etter, at kundene står i kø og bare MÅ ha produktene dine. Men hvordan påvirker det et lite bakeri som deres?

– Først må jeg si at dette jo er helt fantastisk og det er jo noe vi vil, at kundene skal elske våre produkter. Men det er klart vi merker kjøret. Vi er jo bare tre ansatte her, to i produksjonen og en i utsalget. Jeg har ikke jobbet på natt på flere år, men de siste ukene har det vært nødvendig. Vi trenger flere timer. I tillegg maler vi jo vårt eget mel. Fra å male en gang i uka, maler vi nå mel hver dag. Og så sliter vi med ovnskapasitet. Vi kjøpte ny ovn for et år siden, men nå er stekekapasiteten vår største hemsko for å tilfredsstille den enorme etterspørselen, sier Lønne.

Gatene rundt Harmoni Håndverksbakeri er anleggsområde og det er rene labyrinten for å komme til bakeriet. Likevel strømmer kundene til i mengder som aldri før.

60 prosent økning i september

I september økte omsetningen med 60 prosent i forhold til samme måned i fjor. Og økningen var på 25 prosent i forhold til august som også var en eksepsjonelt bra måned, ikke minst takket være en artikkel i VG som brakte mange nye gjester til bakeriet.

De siste ukene har bakeriet fått en helt ny kundegruppe inn dørene. Før var de gjerne 30+. Nå svært mange i tenåra og tidlig i 20-åra.

– Siden vi starten har vi økt jevnt og trutt, kanskje med rundt 5 prosent i måneden. Det er til å leve med. Derfor blir det veldig spesielt at månedsomsetningen øker med 60 prosent. Og ikke kan vi bare kaste oss rundt å ansette folk heller. Vi vet jo ikke hvor lenge dette varer.

– Så dere har tenkt å stå i det selv en stund til?
– Ja, vi må stå i dette selv en stund til. Man forventer jo alltid at en slik topp flater ut, men når og hvordan vet vi jo ingen ting om.

– Og så nærmer vi oss en desember som er travel i seg selv?
– Ja, jeg må innrømme at jeg har tenkt litt på den. Vi har vært med på noen julemarkeder i julemåneden, men disse må nok utgå i år. Vi har den siste tiden fått litt hjelp av venner til å vaske og rydde litt. Det har vært til stor hjelp.

Slik er det nye hverdagen hos Harmoni Håndverksbakeri. Dette bildet er tatt like etter åpning torsdag 5. oktober.

Fortsatt kompromissløs på kvalitet

I en travel hverdag der du blir kastet fra skanse til skanse, kan være fristende å vurdere noen snarveier, men Fredrik Lønne er fortsatt like kompromissløs når det gjelder kvalitet.

– Det finnes enklere måter å produsere på enn slik vi gjør det, men det er det som er hele konseptet vårt. Det er derfor vi har fått denne omtalen og det er derfor folk kommer hit og kjøper våre produkter. Kvaliteten skal være den beste. Så da må produksjonen ta den tiden den tar. Det er helt uaktuelt å ta noen snarveier. Høyere volum og flere timer i produksjonen gjør at du må være enda mer fokusert. Alt beveger seg med større mengder. Det blir mer på stek og produktene står lenger før de blir stekt. Det er masse ting som skjer når det blir så mye mer. Da må vi være enda mer på og ikke slurve med hvordan bollene lages, selv om det er flere av dem.

Fredrik Lønne og Stefi Haldorsen må stenge døra for å gjøre klart til åpning. Når klokka er 10 står det kø utenfor og varene rives ut av hyllene.

Bollefeberen ser ut til å fortsette

Og det er ikke bare hvetebaksten som rives unna. Med mange flere kunder i butikken selges mer av laminerte produkter, brød og kaffe. Det har blitt mer av absolutt alt.

Harmoni Håndverksbakeri har blitt en stor snakkis, ikke bare lokalt, men også over et større område.

– Vi hadde mange kunder lokalt som ikke visste at vi holdt til like i nærheten, men etter mye publisitet på TikTok og i lokalavisene den siste måneden, har de funnet veien til oss. I tillegg har vi dem som kjører både en og to timer for å komme hit å kjøpe boller. Og en god del av dette er altså basert på et innlegg på TikTok. Dette er et godt eksempel på hvilken makt som ligger i slike medier.

Fortsatt må de ansatte i bakeriet belage seg på travle dager fremover. Lite tyder på at den store bollefeberen er over.

– Nå tar vi en uke om gangen og føler oss litt frem. Men herregud, dette er utrolig gøy, sier Fredrik Lønne, vel vitende om fokuset på kvalitetsbakst forplikter og at det med all sannsynlighet blir lite fritid i ukene som kommer.

 

Powered by Labrador CMS