Selv ser hun ikke problemet. – Det har alltid vært slik. Jeg er født med bare én arm, sier hun. Hikari Diesen produserer surdeigsbrød selv om hun mangler høyre arm fra like under albuen, og også to fingre på venstre hånd.

Svart-hvitt

Hun vokste opp i et miljø i Japan der det var vanskelig å få prøve seg på alt hun gjerne ville. Også på et annet område hadde hun en lang vei å gå for å bli baker: Hun spiste ikke brød.

– Da jeg gikk på skolen, spiste jeg ris og brød, men så lot jeg være i tre–fire år. Jeg begynte for å gå ned i vekt, og så ble jeg påvirket av all informasjonen på sosiale medier der det var den svart-hvite måten å tenke på. Jeg ville ikke spise brød. Men jeg har alltid likt det, og så innså jeg at dette var feil og at det burde være en måte, sier hun.

Surdeigsskole og Ille Brød

Hikari Diesen gikk fra svarthvit karbohydratskepsis til å bli baker selv.

Hikari Diesen gikk fra svarthvit karbohydratskepsis til å bli baker selv.

(Foto: Privat)

Den måten lærte hun av Martin Fjeld. Hun ville gjerne behandle karbohydratene på en måte som gjorde at hun følte at hun kunne spise dem selv. Løsningen var surdeig.

– Det viktigste for Martin er å bake godt brød. Han lærte meg mye om teknikk. Så har jeg lært vitenskapen bak av Vanessa Kimbell, som driver The Sourdough School, forteller hun.

Etter et halvt års arbeid på Ille Brød flyttet Hikari Diesen til Bergen. Nå driver hun Våg Surdeigsbakeri.

Leier ekstra leilighet

– Jeg begynte fra vår egen leilighet. Men det ble for stort for en liten leilighet. Dessuten våkner jeg veldig tidlig, og jeg vil ikke vekke mannen min. Derfor leier jeg en annen leilighet der jeg baker og også sover noen ganger, forteller hun.

Våg Surdeigsbakeri har ikke butikk, men tar imot bestillinger som kundene kommer og henter. Dessuten leverer Diesen til kaffebarer, restauranter og den økologiske butikken Reindyrka.

– I fremtiden vil jeg ha et større bakeri i et næringslokale. Men jeg har ikke så stort budsjett, sier hun.