Gustaf Mabrouk har blant annet vært lagleder for det svenske konditorlandslaget .
Gustaf Mabrouk har blant annet vært lagleder for det svenske konditorlandslaget .

Han er årets verdenskonditor

Den svenske mesterkonditoren Gustaf Mabrouk er utnevnt til «UIBC World Confectioner of the Year 2019».

Publisert

Jeg brenner for konditoryrket, og mest av alt for sjokolade.

Den internasjonale bransjeorganisasjonen for bakere og konditorer, UIBC, kårer hvert år en verdenskonditor og en verdensbaker.

Nylig offentliggjorde organisasjonen at tittelen UIBC World Confectioner of the Year 2019 går til den svenske mesterkonditoren Gustaf Mabrouk, mens brasilianske Rogério Shimura kan kalle seg UIBC World Baker of the Year 2019.

De to ble valgt ut blant ni finalister fra Tyskland, Island, Taiwan, Uruguay, Sveits, Sverige og Brasil. Juryen i UIBC vurderer finalistenes personlige karrierer, publikasjoner, konkurranseresultater, innovasjoner og markedsføring.

Høyt faglig nivå

Svenske bransjefolk har også tidligere år nådd helt til topps i denne kåringen. Anders Oskarsson var årets verdenskonditor i 2017 og Håkan Johansson var årets verdensbaker i 2015.

– Utnevnelsen av Gustaf Mabrouk til årets verdenskonditor er nok en internasjonal anerkjennelse av det meget høye yrkesfaglige nivået til svenske bakere og konditorer. Det siste tiåret har bransjen utviklet seg i en voldsom fart, og landets konditorer hever stadig sitt ambisjonsnivå, sier Martin Lundell, som er administrerende direktør i den svenske bransjeorganisasjonen, Sveriges bagare & konditorer (SBK).

Sjokoladeentusiast

Gustaf Mabrouk har en lang karriere som konditor. Han vant konkurransen Årets konditor allerede som 19-åring i 1995. Senere har han blant annet konkurrert i World Chocolate Masters og vært trener for det svenske konditorlandslaget. Det er sjokolade som er Mabrouks store lidenskap, og han har gitt ut boken Chokladmakarens handbok. De siste årene har han bodd og jobbet i Sverige. For allmennheten er han mest kjent som mesterkonditor i SVT’s Go’kväll, men han driver også konsulentselskapet Chef de partie Sthlm.

– Det er en stor ære å bli utnevnt til årets verdenskonditor. Jeg brenner for konditoryrket, og mest av alt for sjokolade. Mitt interessefelt strekker seg hele veien fra kakaoplantasjene til prosessen med å lage sjokolade og deretter skape fantastiske bakverk. Jeg håper at denne utmerkelsen kan hjelpe meg til å inspirere flere til å interessere seg for sjokolade og konditoryrket, sier Mabrouk i en pressemelding.

Utdeling i Russland

Den offisielle tildelingen av prisene til Mabrouk og Shimura vil finne sted på UIBCs årsmøte, som skal avholdes i Russland i september. Her vil de to vinnerne også presentere et spesialutviklet UIBC-brød og en showpiece eller en dessert til gallamiddagen.

Powered by Labrador CMS