Bransjeforeningen Sveriges bagare & konditorer arrangerer hvert år et nasjonalt mesterskap for profesjonelle bakere, kalt Årets Bagare. I år ble denne konkurransen gjennomført på kjøpesenteret Nordstan i Göteborg fra 11. til 14. mars. Her var det seks finalister som kjempet om seieren. Vinneren ble til slutt Alexander Pelli, som til vanlig jobber ved Bageri Petrus i Stockholm.

– Vi trenger en slik konkurranse, der vi kan lære av hverandre og inspirere hverandre. For å vinne må man være litt nerd og elske det man gjør, men også ha en del bein i nesa, sier Pelli i en pressemelding fra arrangøren.

Videre forteller vinneren at alt føltes bra under konkurransen, og at han ennå ikke har klart å ta seieren helt innover seg.

– Jeg elsker å bake, og det visuelle er drivkraften i arbeidet mitt. Jeg finner inspirasjon i alt fra matlaging til kunst, og jeg har et ønske om å bake produkter som vekker følelser.

Innovative boller

Flere av finalistene følte seg presset på tid i finalen, for i løpet av bare seks timer skulle de lage 20 vanlige bagetter, 36 kuvertbrød i tre ulike sorter, 20 croissanter, 20 Pain au chocolat, 20 søte boller med frukt eller bær, 20 søte boller med etterdekorering, 10 valgfrie matbrød og 14 knekkebrød.

Alexander Pelli bakte blant annet et grovt surdeigsbrød av dinkel, rug og hvete. Selv ble han mest fornøyd med sine klassiske croissanter og sine innovative boller av kjevlet deig. Bollene var fylt med bergamott-krem og toppet med nougat-dekor og et lag med appelsinblomstsukker.

Alexander Pelli med produktene som sikret ham seieren i Årets Bagare 2019.

Alexander Pelli med produktene som sikret ham seieren i Årets Bagare 2019.

Foto: Sveriges bagare & konditorer

Juryen vurderte produktene ut i fra utseende, teknikk, smak og grad av kreativitet. I sin begrunnelse trakk de frem vinnerens innovative innstilling til bakeryrket, og de beskrev bollen hans som en «fusjon mellom bakeri og kunst». Juryen opplevde bollen som «en dessert, som med sine dype og balanserte smaker leker seg inn i hjertene våre.» Pelli fikk også skryt for sin evne til å holde energien og fokuset høyt oppe under hele konkurransen, samtidig som han utnyttet tiden til å la smakene få utvikle seg. Ifølge juryen løftet vinneren av Årets Bagare 2019 konkurransen til et nivå over toppen.

— I verdensklasse

Blant de mange som lot seg imponere, var administrerende direktør i Sveriges bagare & konditorer, Martin Lundell.

– Det å prestere på et så høyt nivå på et nytt sted, foran et publikum og under et sterkt tidspress, er en utfordring som få klarer. Jeg er veldig imponert over vinneren, som klarte å levere helt nye og perfekte bakervarer i denne settingen. Alexander Pelli kommer til å inspirere hele bransjen med disse nye bollene. Nok en gang beviser vi at Sverige har bakere i verdensklasse, uttaler han i pressemeldingen.

Paul Florian Ficard, som jobber ved Björns Konditori i Vellinge, kom på andre plass i Årets Bagare 2019, mens Montadar Kanbar fra Bullar & Bröd i Stockholm tok tredjeplassen.

I forbindelse med Årets Bagare ble også juniorkonkurransen SM Unga Bagare arrangert i Göteborg. Denne konkurransen foregikk på Ester Mosessons gymnasium, og ble vunnet av Fanny Johansson.

Fanny Johansson vant SM Unga Bagare 2019.

Fanny Johansson vant SM Unga Bagare 2019.

Foto: Sveriges bagare & konditorer