De populære lefseproduktene Vestlandslefsa og Li-Klenning har sin opprinnelse fra tidligere Lierne Bakeri, som i 2015 ble kjøpt opp av Orkla. Kort tid etter oppkjøpet flyttet Orkla hele produksjonen fra Lierne til Stranda på Sunnmøre. Men nå, fem år senere, blir produksjonen av de to mest populære produktene, Li-Klenning og Vestlandslefsa, flyttet tilbake til Lierne.

Lefseproduksjon i Lierne

 

  • John Helge Inderdal startet et lefsebakeri i Lierne i 1989, som ble solgt til Rieber & Søn i 2011
  • Orkla kjøpte opp Rieber & Søn i 2012, og ble dermed ny eier av Lierne bakeri
  • I 2014 la Orkla ned bakeriet i Lierne og flyttet produksjonen til Stranda på Vestlandet
  • I 2015 startet John Helge Inderdal med kaffekongen Herman Friele som største investor, det nye Drømmebakeriet til 80 millioner kroner i Lierne
  • Produksjonen i Drømmebakeriet startet for fullt i slutten av januar 2016
  • 14. mars 2017 begjærte styret i Drømmebakeriet oppbud i selskapet
  • Seks fast ansatte og 25 tilkallingsvikarer mistet jobben
  • I mai 2017 ble det kjent at Baxt har kjøpt opp bakerianlegget i Lierne og slik sikrer fortsatt storskala bakerivirkomhet i lefsebygda

 

Namdalsavisa skriver at Baxt Lierne har signert en avtale med Orkla som omfatter overtakelse av de to merkevarene, inkludert oppskrifter og produksjonsutstyr. Avtalen trer i kraft 6. juli, og nyheten skaper jubel i lefsebygda.

– Vi får tilbake det som startet hele lefseventyret. Gullet kommer hjem, sier ordfører Bente Estil.

Vil øke produksjonen

Styreleder i Baxt Lierne, Lars Mølbach, sier at det lenge har vært et ønske om å øke produksjonskapasiteten for å etterleve den økte etterspørselen etter «Li-produserte» lefser.

– Lierne har en lang tradisjon for lefsebakst. Når vi fikk muligheten til å overta lefsevirksomheten fra Orkla, var det klart at dette var en mulighet vi ikke kunne si nei til. Nå skal vi integrere både produksjonsutstyr og merkevarer med vår eksisterende virksomhet, med ambisjon om å øke produksjonen ved anlegget i Lierne, sier Mølbach til avisen.

Vil ha fokus på pizza

Paul Jordahl, som er leder for Orkla Foods Norge, forklarer at salget er et ledd i selskapets nye strategi, som handler om å forenkle porteføljen og konsentrere produksjonen på Stranda om pizza.

– Vestlandslefsa har en lang historie og er en favoritt blant mange norske forbrukere. Vi er glade for at lefsevirksomheten vil bli videreført i Baxt-konsernet. Salget er et ledd i Orklas strategi om å konsentrere ressursene om våre prioriterte vekstområder, sier Jordahl.