Hovedmålet med kampanjen #MerAv er å bedre folkehelsen ved økt inntak av grove kornvarer, sjømat og frukt og grønt. Det er Helsedirektoratet som står bak kampanjen men i tett samarbeid med de aktuelle bransjene.

Kampanjen #MerAv kommer som et tilskudd til intensjonsavtalen helsemyndighetene har inngått med bransjen om en øking av de nevnte matproduktene med 25 prosent innen 2021.

To år ekstra med riktig kosthold

Det var eldre- og folkehelseminister, Åse Michaelsen, som først fikk ordet under #MerAv-seminaret.

– Vi har som mål at Norge skal være blant de tre landene i verden med høyest levealder. Et godt kosthold kan gi to år ekstra levealder, det er derfor veldig viktig å synliggjøre alle godene ved et bra kosthold, sa Michaelsen til forsamlingen.

Videre sa statsråden at Norge, med ressursene vi har til rådighet, burde klare målene i intensjonsavtalen, til tross for ambisiøse mål.

– Jeg er glad for samarbeidet mellom myndigheter og bransjene, uten dette samarbeidet ville det vært vanskelig å nå målsettingen, sa Michaelsen.

Grovt brød øker

Fra de respektive bransjen ble de siste tall lagt frem for å gi en pekepinn på hvordan man ligger an i forhold til målsetningen.

For kornbransjen var det Sissel Flesland i Sissel Flesland Markedsinformasjoner AS som kunne fortelle at datainnsamlingen ga en dårlig og en god nyhet;

Det totale salget av brød og bakervarer går ned ni prosent siste ti år.

Den gode nyheten er at andelen av solgte grove brød og brød med lang holdbarhet går opp fra 2016 til 2017 med en prosent.

Flesland fortalte at man er et stykke unna målsetningen, men at det er fint mulig å nå målet. For eksempel ved at bakeriene med de store volumen øker andelen av grovt mel i sine bestselgere, som Goman har gjort med et av sine mest populære brød. De økte fra 18 prosent grovhet til 28 prosent. Dette er nok med på økingen av salget innen kategorien, sa Flesland.

Informasjonssjef i Sjømat Norge, Øyvind Haram og daglig leder i BKLF, Gunnar Bakke oppsummerte konferansen.

Informasjonssjef i Sjømat Norge, Øyvind Haram og daglig leder i BKLF, Gunnar Bakke oppsummerte konferansen.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Vil lykkes

– Dette samarbeidet skal tilgjengeliggjøre maten, slik at vi sammen når målene, sa Gunnar Bakke i BKLF.

– Det er nok riktig det Flesland sier om at det er de store bakeriene som må øke grovheten i noen av sine produkter for å få opp volumet. Da må det jobbes med produktutvikling for å lage de beste mulige produktene som er så grove som mulig.

Bakke roser statsråden og direktoratet for god støtte til bransjene og fremhever at samarbeidet på tvers er en forutsetning for å lykkes med målsetningen i intensjonsavtalen, som han tror skal gå.

Folk tar budskapet

Fra Helsedirektoratet var det divisjonsdirektør, Linda Granlund, som informerte.

#MerAv kampanjen startet opp i juni i år og direktoratet har begynt å analysere effektene.

– Målgruppen for kampanjen er foreldre og barn og unge fra 9-13 år, den har gått på flere plattformer som TV, radio, online-video og på sosiale medier. Målinger viser at 70 prosent liker reklamene og de har ikke noe imot å se de flere ganger. Det betyr at vi kan gjenta kampanjen uten å ”slite” ut mottageren og de fanger opp budskapet, sa Granlund.

Bransjen fikk også skryt av Granlund for å ha bidratt i sosiale medier med hashtaggen #merav, som til sammen ble delt i mer enn 1100 innlegg på instagram.

– Sammen har vi bygget en merkevare, sa Granlund.