Grensehandelsalliansen er lansert

NHO Mat og Drikke er med i en ny allianse mot grensehandel.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag 21. mars ble«Grensehandelsalliansen» lansert. Bak den nye alliansen mot grensehandel står Handel og Kontor i Norge (HK), Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Virke Handel, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke. De fem arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene vil nå jobbe sammen for å motvirke stadig økende grensehandel.

NHO Mat og Drikke skriver i en pressemelding at verdikjeden for mat står overfor en alvorlig situasjon som følge av stadig økende grensehandel. Det vises til at omfattende grensehandel betyr tap av verdiskaping og arbeidsplasser i hele verdikjeden for mat og drikke, og i resten av handelen. Dette fører igjen til reduserte avgifts- og skatteinntekter for Norge.

Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, håper myndighetene tar etableringen av Grensehandelsalliansen som en «wake-up call»:

— Handel på tvers av land er i utgangspunktet en god ting, men nå eksploderer det mellom Norge og Sverige. I andre land tas denne problemstillingen på alvor, men i Norge er den politiske interessen nærmest lik null. Nå er det på tide med en konstruktiv diskusjon om nødvendige tiltak, sier han i pressemeldingen.

Ifølge Grensehandelsalliansen er hovedårsaken til den økte grensehandelen mellom Norge og Sverige de norske særavgiftene. Derfor vil alliansen blant annet jobbe for å sikre avgiftslettelser på mat- og drikkevarer som er utsatt for grensehandel. I tillegg vil Grensehandelsalliansen jobbe for å:

  • snu trenden med økende grensehandel og tap av verdiskaping, arbeidsplasser og avgiftsinntekter på norsk side av grensen
  • avvikle 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri netthandel fra utenlandske aktører
  • øke innsikt i og oppmerksomhet om grensehandelens negative effekt på kosthold og helse
  • øke oppmerksomheten om årsakene til og konsekvensene av en voksende grensehandel og kriminalitet i form av smugling

 

Powered by Labrador CMS