For Oslo og Akershus er det kåret nye fylkesmestre i baker- og konditorfag. Vinnerne er nå kvalifisert til Skole-NM om to uker.

Bakeklassen ble avgjort 7. mars, og vinner ble Henrik Foss, som er elev ved Sørumsand videregående skole.

Bakerne fikk fire timer på å lage to produkter på wienerdeig, to produkter på bolledeig og to produkter på rundstykkedeig.

– Hvordan var det å konkurrere?

– Jeg synes det var både gøy og lærerikt å konkurrere, og kanskje litt uvant. Jeg ble mest fornøyd med rundstykkene. Jeg synes at de ble helt perfekte, og det var de som var avgjørende for seieren, sier Henrik Foss, nybakt fylkesmester i bakerfaget.

NM neste

Neste oppgave for Henrik blir nå Skole-NM i april.

– Hva tenker du om å konkurrere i norgesmesterskapet?

– Det blir nok veldig spennende og jeg synes jeg er heldig som får muligheten til å oppleve det. Nå må jeg øve på å bli flinkere til de oppgavene jeg skal gjøre til konkurransen, forteller Foss.

Wienerbaksten til Henrik Foss.

Wienerbaksten til Henrik Foss.

Foto: Mette Klever

Gøy og skummelt

Konditorene fikk også fire timer, og produktene som skulle lages i denne konkurransen var to like marsipankaker. Både bunn og pynt måtte lages under konkurransen. Vinner ble Lina Henriksen, også elev ved Sørumsand videregående.

– Hvordan var det å konkurrere i denne konkurransen?

– Det var veldig gøy, men også veldig skremmende. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til, og derfor var det litt skremmende. Da dagen kom slo nervene veldig inn, men det hjalp veldig med snille dommere. Måtte bare holde nervene i sjakk, og så virka det nesten som en vanlig skoledag, men mer morsomt. Produktet jeg var mest fornøyd med i konkurransen var vel marsipankaka mi, jeg klarte og få den hjerteformen jeg ønsket og pynten blei bedre enn forventet, forteller Lina Henriksen.

– Hvordan blir det å være med i NM, tror du?

– Det blir nok veldig gøy, det er jo en opplevelse man har med seg hele livet, og det er jo egentlig veldig stort. Jeg gleder meg veldig, samtidig som jeg gruer meg veldig. Det blir jo mange flere mennesker enn jeg er vant til, pluss at det blir på et helt ukjent sted. Men jeg skal trene på å ha mer fokus på pynten og detaljene på kaka, og jeg skal forske litt på smaken og få den enda bedre før NM, sier Lina.

Konditorene på pallen. Fra venstre: 1.plass – Lina Henriksen, Sørumsand, 2.plass – Maren Kristiansen, Sørumsand, 3.plass – Marte Nielsen, Nannestad. Bak står dommerne Knut Hammeren og Håkon Augestad.

Konditorene på pallen. Fra venstre: 1.plass – Lina Henriksen, Sørumsand, 2.plass – Maren Kristiansen, Sørumsand, 3.plass – Marte Nielsen, Nannestad. Bak står dommerne Knut Hammeren og Håkon Augestad.

Foto: Mette Klever

Ryddige deltagere fikk skryt

Knut Hammeren og Håkon Augestad var dommere i begge konkurranser og de meldte om god kvalitet på produktene. Dessuten fikk deltagerne skryt for god hygiene, struktur og ryddighet under konkurransene.

Små marginer skilte deltagerne, fortalte dommerne etter at vinnerne var kåret.

– Dette er en lavterskel-konkurranse. Alle får like premier, selv om vinnerne blir gjort litt ekstra stas på. Det som er poenget, er å ufarliggjøre konkurranse og få alle til å synes dette er kjekt, slik at de har lyst å konkurrere igjen. Det er det viktigste, sier Mette Klever, faglærer på Sørumsand videregående skole.