21. januar feirer Tromsøværinger soldagen etter to måneder med mørketid. På soldagen er det tradisjon med solboller (berlinerboller) og kakao. I år ble det litt ekstra, siden soldagen falt på en lørdag.

– I år falt soldagen på en lørdag. Siden tradisjonen er så sterk blant bedrifter, barnehager, skoler og lignende ble det en «tjuvstart» fredag 20. januar. Da ble det totale volumet i år større enn normalt. Fordelt på disse to dagene leverte vi 70 000 boller ut til våre kunder. Normalen ligger på rundt 50 000. Hva de andre bakeriene har levert vet jeg ikke, men at totalen kom godt over 100 000 boller er jeg rimelig sikker på. Ganske imponerende i en by på ca 70 000 mennesker, sier Kjetil Myrbakk i Bakehuset Nord-Norge.

Godt salg hele januar

– Vi selger berlinerboller i hele januar, men det største volumet er naturligvis til soldagen. Avdelingen vår i Tromsø solgte 135 000 boller i januar. Av dette volumet var soldagen som sagt 70 000.

– Når det gjelder produksjonen av dette, er kortversjonen at det som kan krype og gå i organisasjonen er opptatt med dette. Det settes på ekstra bakere, pakkere, sjåfører og lignende, men også vi i administrasjonen må ta del de døgnene dette pågår. Vi hjelper til med sukring og fylling av bollene, pakking og transport, forteller Myrbakk.