I våres var det bråstopp hos W.B. Samson, som mange andre i baker og konditorbransjen opplevde. Men gradvis gikk det seg til, og sommeren var god.

Mindre i sentrum

Filialene på Gardermoen har vært stengt siden mars, mens filialene i sentrum av Oslo har gått relativt tregt.

– Gardermoen er jo tom, så der forblir det stengt til reisingen går mer som normalt. I sentrum er det betydelig mindre folk, mange sitter på hjemmekontor, dermed selger vi mindre i filialene der. Alle andre filialer går godt, og spesielt salget av brød er godt. Nå ser vi også at julebakst selger veldig bra, noe vi er fornøyd med, til tross for et generelt krevende år, sier Carl Fredrik Samson, daglig leder for filialdriften i Samson.

Det er nå kun noen ansatte i sentrumsfilialene som er permittert, mens alle er tilbake i arbeid i produksjonen.

– Utviklingen i de fleste filialene har vært god, i hvert fall frem til bølge 2.  Det var en liten dupp akkurat da på antallet mennesker som satt seg ned for å spise, men nå ser vi at folk handler mer, og flere som tar med seg, samt god øking i hjemlevering.

Levering til hjemmekontoret

Og nettopp hjemlevering har vært det som har snudd alt for noen bedrifter i bransjen når kundene blir oppfordret til å holde seg hjemme.

– Vi har vårt eget hjemleveringssystem og bruker et lokalt budfirma. Vi baker på morgenen og utover dagen, så leverer vi før og etter lunsj med en kapasitet på om lag 200 husstander per dag. Det vi ser er at de bedriftene som tidligere år har bestilt varer fra oss nå bestiller varer til sine ansatte som sitter på hjemmekontor. Derfor har vi utviklet flere pakker med diverse produkter, som lunsj, småbakst, brød og julebakst, som kan bestilles. Vi leverer også til privatkunder og vi selger alt vi vanligvis tilbyr i våre filialer, som egg, skinke, bacon og bakervarer. Dette salget veier godt opp mot bortfallet fra salget til kantiner og bedrifter vi normalt har.

Mindre kaker og mer småbakst

– Hva med de andre produktene som pizza, småbakst og kaker?

– Vi har stengt pizzaserveringen på Gimle og Grünerløkka, men vi har pizza på Hasle, Sæther og Bekkestua. Det går ganske greit siden veldig mange bestiller take-away og tar med seg hjem. Eller ser vi stagnasjon i store produkter som kaker, siden det er begrensninger på hvor mange som kan samles i disse dager. Men til gjengjeld er det da en øking i andre produkttyper som passer bedre til færre mennesker.

– Som for eksempel julebakst. Vi må nok produsere mye mer enn vi hadde planlagt. Per nå ligger vi an til å selge mer enn i 2019, noe som er hyggelig i mørketiden.

Fokus på julen

– Det er ikke lett å si når vi er tilbake i normal drift akkurat nå. Vi var på god vei når bølge nummer to kom, så vi er spente på hvor lenge Oslo er stengt ned i denne runden, noe som jo vil påvirke mye. Men vi er generelt positive, og vi kommer til å klare oss veldig bra takket være store omstillinger vi gjorde gjennom fjoråret etter ombyggingen, og det vi gjorde fra 12. mars i år. Men vi håper så klart at alt er som vanlig så snart som mulig. Nå har vi fullt fokus på julen og julesalget og det ser vi allerede nå vil bidra veldig positivt i totalen, sier Carl Fredrik Samson.