En gruppe ansatte ved den ene av Godt Brøds to avdelinger i Nydalen i Oslo gikk fredag 15. februar ut i streik. Det var da gått ti måneder siden de deltidsansatte studentene oppdaget at de ikke fikk den lønnen de hadde krav på, og derfor begynte å jobbe for å få på plass en tariffavtale.

Grunnen til at prosessen har tatt så lang tid, er ifølge Frifagbevegelse.no, at Fellesforbundet somlet en del i starten, og at ledelsen i Godt Brød har vært lite villig til å gå i dialog. Arbeidsgiveren har bekreftet at kravet om tariffavtale er mottatt, men har nektet å innfri kravet.

Mandag fikk de streikende i Nydalen besøk av Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik, skriver Fri Fagbevegelse.

– Dere ber om ganske grunnleggende ting i arbeidslivet. Hvorfor sitter dette så langt inne hos arbeidsgiver, undret hun.

Streikevakter: Merethe Solberg (f.v.), Svein Frode Pettersbakken, Mirjam Kirchhofer og Camilla Nettum.

Streikevakter: Merethe Solberg (f.v.), Svein Frode Pettersbakken, Mirjam Kirchhofer og Camilla Nettum.

Kjøpe-stopp

Tajik sa at hun synes det er bra at de streiker.

— For en tariffavtale bør ikke være noe vanskelig å innfri, til tross for at dette er en bransje med få tariffavtaler.

Tajik fortalte også at hun er kunde hos Godt Brød, men at hun ikke kommer til å kjøpe noe mer derfra så lenge denne streiken pågår. Og organisasjonsarbeider Svein-Frode Pettersbakken sa at de kommer til å fortsette å streike helt til de får en avtale.

Fortsatt åpne utsalg

Siden det er flere ansatte ved Godt Brød i Nydalen som ikke er organiserte, er begge bakeriene fortsatt åpne. Men Pettersbakken forteller at det er mange, også stamkunder, som snur når de får vite om konflikten. Streikevaktene deler ut løpesedler merket «Brød med bismak» ved inngangen til bakeriet.

Hovedtillitsvalgt blant de streikende studentene, Mirjam Kirchhofer, fortalte i går til Bakeri.net at konflikten ennå ikke er løst, og at de derfor streiker fremdeles.

— Jeg har dessverre ikke tid til å fortelle noe mer om det nå, siden jeg også er student og forsøker å kombinere det med streik, sier hun.

— Kjedelig sak

Ledelsen i Godt Brød mener på sin side at konflikten handler om hvilken tariff som skal gjelde – ikke at de nekter ansatte tariffavtale.

— Vi mener at Godt Brød er et bakeri, mens Fellesforbundet mener vi er en restaurant, sier markedssjef Kristin Larsen.

Det er to ulike tariffer som gjelder for disse to bransjene, henholdsvis Butikkoverenskomsten (for bakerier) og Allmenngjøringen (for restauranter).

— Vi synes selvfølgelig det er kjedelig at det gikk så langt at det ble streik, for det er ikke hyggelig for noen av partene, sier Larsen.

Hun forteller også at Godt Brød Nydalen nå er en del av Godt Brød Stavanger, som er medlem i NHO, og dermed kan forhandle videre om riktig tariff.

— Vi håper dette arbeidet går raskt, så vi kan fokusere på det viktigste nemlig gjestene våre og god, økologisk og bærekraftig bakst.