13 prosent av befolkningen velger glutenfrie matvarer, selv om bare 1-2 prosent har sykdommen cøliaki.

Glutenfri mat kan være helseskadelig

Flere studier antyder nå at det kan være helseskadelig å spise glutenfritt. For bakerbransjen er det positivt at medias omtale av gluten blir mer balansert.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært mye ensidig kritikk mot gluten.

Å spise glutenfritt selv om man ikke har cøliaki er blitt en trend, blant annet fordi en rekke kjendiser har fremstilt det som sunt å unngå gluten. Men nå viser ny forskning at det å spise glutenfritt kanskje ikke er så sunt likevel. Faktisk er det mye som tyder på at det kan være direkte helseskadelig å spise glutenfritt.

En forskningsstudie fra Harvard som ble offentliggjort i mars i år, viser for eksempel at personer som spiser gluten har mindre sjanse for å få diabetes 2 enn de som spiser glutenfritt. Årsaken er trolig at de som spiser glutenfritt får i seg mindre fullkorn, som er med på å beskytte mot diabetes 2. Totalt 4,2  millioner mennesker deltok i denne studien. De første dataene ble samlet inn i 1984 og de siste i 2013.

En annen Harvard-studie, også fra i år, viser at glutenfri mat kan gi økt risiko for overvekt og hjerte- og karsykdommer. Dette funnet støttes av en spansk studie der 655 konvensjonelle matprodukter ble sammenlignet med 654 glutenfri alternativer. Her kom det frem at glutenfri mat generelt inneholder mer fett og mindre protein enn vanlig mat, skriver The Guardian. Forskerne oppfordrer næringsmiddelindustrien til å ta ansvar og bruke sin innovasjonskraft på å utvikle sunnere glutenfri produkter.

Ensidig kritikk

I USA har forskere også pekt på at folk som spiser glutenfritt har et høyere nivå av kreftfremkallende stoffer som arsenikk, bly og kvikksølv i blod og urin. En trolig forklaring er at de som spiser glutenfritt får i seg mer ris enn andre fordi ris ofte brukes som en erstatning i glutenfrie produkter, og ris inneholder ofte en del arsenikk, rapporterer Daily Mail.

Med andre ord er det sannsynligvis ikke mangelen på gluten som gjør glutenfri mat potensielt mer helseskadelig, men det faktum at glutenfri mat ofte er laget av mer usunne ingredienser enn annen mat. Uansett synes både daglig leder i BKLF, Gunnar Bakke, og daglig leder i OBK, Torunn Nordbø, at det er positivt med mer balansert informasjon om glutenfritt.

— Det har vært mye ensidig kritikk mot gluten. Derfor er det positivt at det også kommer noen rapporter som peker i motsatt retning og skaper litt mer balanse. Jeg tror nok at denne typen forskningsrapporter gjør at folk stiller seg noen spørsmål, og det er bra, sier Bakke.

Han synes at bakerbransjen har vært flink til å tilpasse seg den glutenfrie trenden.

— Men jeg tror på ingen måte at glutenfrie bakervarer kommer til å erstatte vanlige bakervarer på sikt. Det vil forbli et lite substitutt. Fremover tror jeg heller at kvalitetsingredienser og godt håndverk kommer til å være i fokus.

Interessen på vei ned?

Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn har inntrykk av at interessen for glutenfri mat nå er dalende.

— Vi har sjekket litt i forhold til pressedekning i tradisjonelle og sosiale medier, og det ser ut til at interessen er på vei ned. På Facebook virker glutendebatten å være mer nyansert og faktabasert. Mye tyder i hvert fall på at glutenfri-trenden nå har stabilisert og ikke øker mer, sier hun.

Selv om bare 1-2 prosent av befolkningen har sykdommen cøliaki, velger 13 prosent likevel å spise glutenfritt. Det synes Nordbø er uheldig ettersom disse produktene ofte er næringsfattige og man risikerer å ikke få i seg næringsstoffene kroppen trenger.

— Flere studier viser nå at glutenfri mat kan ha en negativ effekt på helsen. Det positive er at gluten ikke lenger får skylden for alle sykdommer, sier hun.

Nordbø oppfordrer bakerbransjen til å fortsette å fronte brødets gode egenskaper.

— Og til de som ønsker å tilby glutenfri bakst, er oppfordringen å lage både næringsrike og gode glutenfrie produkter, sier hun.

Optimisme hos Brisk

Den oppfordringen har det glutenfrie bakeriet Brisk i Ålesund allerede tatt.

— Tidligere var glutenfrie matvarer svært næringsfattige. Det har vi forsøkt å gjøre noe med, blant annet ved å tilsette chiafrø, linfrø, eplefiber og pysullium. Vårt nyeste brød er registrert med hele åtte prosent fiber, forteller salgsansvarlig i Brisk Bakeri, Odd Erik Devold.

Brisk produserer kun glutenfrie bakervarer, og salget har økt med mellom 20 og 30 prosent hvert år. Devold ser også lyst på fremtiden, og er ikke bekymret for at enkelte forskningsrapporter kaster et negativt lys over glutenfri mat.

— Det ser ikke ut til å påvirke etterspørselen over hodet. Vi er veldig optimistiske og er derfor i gang med å utvide bakeriet med cirka 600 kvadratmeter. Snart skal vi også starte opp med produksjon av en rekke nye produkter, deriblant lompe, sier han.

Powered by Labrador CMS