BLIKKFANG: Urtebakeriets foodtrucks har blitt et kjent innslag i Bergensområdet.

Gjorde hobby til levebrød

Kirsti Johanne Bach har klart å gjøre hobbyen til levebrød. Urtedyrking og baking er nå «livet» for den tidligere helsearbeideren.

Publisert

Vi har egen mølle og valse, og vi bruker dermed helt ferskt og nymalt korn i alt vi produserer.

Tidligere jobbet Kirsti Johanne Bach (61) i mange år i helsevesenet. På fritiden dyrket hun urter, og etter hvert gjorde hun hobbyen til levebrød.

Urtemakeri og bakeri

Kirsti Johanne er fra Stord, men har bodd mange år på Østlandet. I 2005 flyttet hun og familien tilbake til Vestlandet. Hun og mannen var på jakt etter et sted ved havet. Etter lang tids søking fant de stedet på Fjell på Sotra.

– Det var en fritidsbolig, men vi fikk gjort den om til bolig og siden også til næringseiendom. Og dessuten kafé, forteller Kirsti Johanne Bach.

I begynnelsen dyrket hun urter og fikk bygget en vedfyrt bakerovn. Virksomheten ble døpt Urtemakeriet, men senere ble det Urtebakeriet. Hun fikk også etablert en liten kafé på stedet. Så kom pandemien og det ble håpløst å drive kaféen videre. Med få sitteplasser og en utfordrende smittesituasjon ble det nærmest umulig.

– Derfor skaffet vi oss en gammel bil vi kunne selge direkte fra. Vi benytter økologiske råvarer fra Holli Mølle. Vi har dessuten egen mølle og valse, og vi bruker dermed helt ferskt og nymalt korn i alt vi produserer, forteller hun.

FOODTRUCK: Kirsti Johanne Bach har nå to foodtrucks der det selges ferske bakervarer fra Urtebakeriet hennes.
FOODTRUCK: Kirsti Johanne Bach har nå to foodtrucks der det selges ferske bakervarer fra Urtebakeriet hennes.

Slipper mellomledd

– Min mann hjelper meg og to barnebarn jobber her pluss flere ungdommer som står for salg, forteller en entusiastisk Kirsti Johanne.

Nå er årsproduksjonen på rundt 14 000 brød og omtrent samme antall boller/småbakst og kaker. I tillegg selger de påsmurte varer.

Du hadde først én og nå to foodtrucks?
– Ja. Jeg hadde en gammel stasjonsvogn og kjørte den til Italia der jeg fikk den bygget om på et spesialverksted. Det er en gammel «nostalgisk» Citroën som er ombygd der vi kan selge gjennom luker i bilen. Eksperimentet under covid fungerte så bra at jeg etter hvert også bestilte en helt ny bil.

LANG KØ: Urtebakeriets produkter har blitt kjempepopulære i Bergensområdet.
LANG KØ: Urtebakeriets produkter har blitt kjempepopulære i Bergensområdet.

Hvordan foregår produksjonsprosessen?
– Vi starter å bake ved 01-02.00-tiden og baker brød og søtbakst utover natten. Så fyller vi opp bilene og på morgenkvisten kommer ungdommene og kjører av gårde til forskjellige steder i Bergens-distriktet. Vi selger fra Fisketorget, Festplassen, på Nesttun og har fast plass hver lørdag på Sartor-senteret her på Sotra. Vi er også med i Reko-ringen. Det er en leverandørplattform for lokalmat og bønder. Gjennom Reko kan vi selge på Ikea, i Bergen sentrum, i Fana og i Os. Fordelen med å gjøre produksjons- og salgsprosessen på denne måten er at vi slipper mellomledd og dermed også kostnadene ved det, sier Kirsti Johanne Bach.

Du har i realiteten skapt deg din egen arbeidsplass helt fra bunnen av?
– Ja, det er nettopp det jeg har gjort, og det er kjempegøy og jeg stortrives, smiler Kirsti Johanne Bach.

Powered by Labrador CMS