I høst var det fem år siden Siv Svolsbru åpnet bakeriet sitt, Ikke bare brød, i Porsgrunn. Det gjorde hun fordi hun syntes det var trist at brød og korn hadde fått så dårlig rykte.

— Plutselig hadde brød blitt til noe som ingen ville ha. Jeg var imidlertid overbevist om at brød er en god næringskilde så lenge det bakes på riktig måte, og av mel som kommer fra korn som er blitt behandlet på riktig måte. Derfor bestemte jeg meg for å ta tilbake de gamle kornsortene og bake på gamlemåten – og prøve å leve av det. Jeg ville bevise at det går an å drive et bakeri med hjertet på rett sted og beina godt planta på jorda. Fem år etter er det veldig gøy å se at det har jeg faktisk klart, sier hun til Bakeri.net.

I starten var hun selv den eneste ansatte i bakeriet. Nå har bedriften fem ansatte, som tilsammen utfører 3,5 årsverk.

— Vi har vokst sakte, og det skal vi fortsette med. Jeg ønsker nemlig ikke å kompromisse med verken råvarer eller verdier eller metoder bare for å ekspandere raskt.

Volum 02 er den andre oppskriftsboksen Siv Svolsbru har laget sammen med designeren Hilde Mork.

Volum 02 er den andre oppskriftsboksen Siv Svolsbru har laget sammen med designeren Hilde Mork.

Foto: Hilde Mork

Rent mel i posen

Bakeriet het opprinnelig Rent mel i posen, men for halvannet år siden endret Svolsbru navnet til Ikke bare brød på grunn av en navnefeide.

— Jeg ble truet med søksmål og orket etter hvert ikke å krangle mer. Så jeg ga etter og byttet navn, selv om det kostet forferdelig mye. Saken kostet meg også mye frustrasjon, og jeg har fortsatt litt kjærlighetssorg for det navnet, forteller Svolsbru.

Den nye boken som hun har laget i samarbeid med designer Hilde Mork skulle egentlig også hete Rent mel i posen. I stedet har den nå fått navnet Oppskrifter Volum 02, blant annet fordi dette er den andre oppskriftsboken de gir ut sammen.

— Den forrige boken vår, God Jul, inneholder stort sett bare oppskrifter på julekaker, mens den nye boken inneholder alle favorittoppskriftene fra bakeriet. Her røper vi alle hemmeligheter.

— Hvorfor?

— Vi har uansett aldri forsøkt å holde noe skjult. Åpenhet har vært viktig fra dag én. Bakeriet er så lite at alle kan se hva vi gjør der. Og det er helt greit, for vi har fortsatt bare rent mel i posen, selv om navnet er endret, forklarer Svolsbru.

Mange har spurt

Hun legger til at hun daglig får veldig mange spørsmål fra kundene sine om hvordan hun lager de ulike produktene og hva de inneholder.

— Nå som vi har gitt ut en bok med alle oppskriftene, slipper jeg å skrive på brødposene. I tillegg til oppskrifter på brød og annen bakst med mel av gamle kornsorter, inneholder den nye boken vår også små tekster hvor jeg og Hilde deler noen av våre grønne tanker og tips. Det er en veldig personlig bok, uten at den blir for privat.

Svolsbru forteller at de første eksemplarene av boken kom fra trykkeriet bare halvannen uke før jul.

— Hovedleveringen venter vi fortsatt på, men vi har allerede fått veldig mye positive tilbakemeldinger på boken. Den selges på nettsiden til Hilde Mork og i butikken vår i Porsgrunn, hvor vi har mellom 100 og 200 besøkende hver dag. I tillegg har vi blitt kontaktet av flere bokhandlere i Vestfold og Oslo som ønsker å selge den, og det er selvfølgelig veldig koselig.

Gamle kornsorter

Svolsbru forteller videre at oppskriftene i den nye boken er nøyaktig de samme som de bruker i bakeriet.

— Selv baker vi bare med mel fra gamle kornsorter, men det er fullt mulig å bruke vanlig industrimel også, sier hun.

Svolsbru anslår at rundt halvparten av kundene hennes er opptatt av at produktene deres er bakt med surdeig, har fått langtidsheve og inneholder mel laget av gamle kornsorter.

— Noen av disse kundene forteller meg at de tidligere ikke kunne spise bakervarer uten å få mageproblemer, men at de kan spise våre produkter uten problem, og det er jo fantastisk. Den andre halvparten av kundene våre er ikke så opptatt av dette. De kommer til oss, rett og slett fordi de synes produktene våre er gode.

Hos Ikke bare brød i Porsgrunn bakes det kun med økologisk mel laget av gamle kornsorter.

Hos Ikke bare brød i Porsgrunn bakes det kun med økologisk mel laget av gamle kornsorter.

Foto: Hilde Mork