Bakerfaget lar seg lett automatisere, derfor ligger det dårlig an, mener Arild Henrik Steen på Arbeidsforskningsinstituttet.

Gir bakerfaget dødsdommen

Bakeryrket er på vei til å forsvinne, spår arbeidslivsforsker Arild Henrik Steen.

Publisert Sist oppdatert

Yrker som lett lar seg automatisere, ligger dårlig an.

Automatiseringen tar over, og bakeryrket forsvinner kanskje. Det spår Arild Henrik Steen. Arbeidslivsforskeren har 13 år bak seg som direktør for Arbeidsforskningsinstituttet AFI, som nå er en del av Oslomet. Det vakte oppsikt da han dro frem bakeryrket som et yrke som kommer til å forsvinne. Det gjorde han i en rundspørring i VG om hvilke utdannelser dagens ungdommer bør velge bort.

Bakerindustri og konditorkunst

– Bakeribransjen er blitt mer og mer industriell og kommer sannsynligvis til å bli mer og mer automatisert. Dette er en prosess som har pågått de siste 30 årene, begrunner Steen overfor Bakeri.net.

– Derfor vil jeg tippe at bakeryrket forsvinner. Konditoryrket, derimot, det kan utvikle seg mer i retning av håndverk. Det blir som kunst, omtrent, sier han og sammenligner med kokkeyrket.

Håndverksmuligheter

– Der blir det mindre og mindre industrielt blant dem som virkelig er kokker og lager ordentlig mat. Så lager industrien mye av maten ferdig. Da blir kokkeyrket for så vidt et mer interessant yrke, sier Steen.

Arild Henrik Steen var direktør for Arbeidsforskningsinstituttets fra 2005 til 2018 og har også vært instituttsjef på Fafo og daglig leder for Opinion.
Arild Henrik Steen var direktør for Arbeidsforskningsinstituttets fra 2005 til 2018 og har også vært instituttsjef på Fafo og daglig leder for Opinion.

På den annen side regner han med at det blir igjen færre kokker i takt med at det blir mer interessant for dem som er igjen. – Antallet vil avhenge av etterspørselen, sier han.

Arild Henrik Steen avviser likevel ikke at håndverk vil fortsette å være mer populært, slik som det har vært mens covid-restriksjonene har holdt flere hjemme.

Penger å kjøpe for

– Sparingen i Norge doblet seg under pandemien. Det tyder på at det er ganske mye folk som har penger. Når vanlige lønnsmottagere har spart mer og kan kjøpe mer, kan jeg tenke meg at hjemmebaking går ned med neste generasjon. Jeg tror ikke neste generasjon kommer til å bake julekaker, sier han.

– Yrker som lett lar seg automatisere, ligger dårlig an. Yrker som krever håndverk og som folk er villige til å betale for, de klarer seg bra, tror jeg. Da må de faktisk betale, også, ut fra det kostnadsnivået som vi har i Norge, sier Steen.

 

Powered by Labrador CMS