Rapporten, som er basert på resultater fra 99 studier fra hele verden hvor over 29 millioner mennesker er undersøkt, med mer enn 247 000 tilfeller av tarmkreft, konkluderer med at fullkorn reduserer risiko for den nest hyppigste kreftformen i Norge.

90 gram om dagen

Funnene som publiseres i rapporten, tyder på at hvis man spiser tre porsjoner med fullkorn om dagen (90 gram), reduseres risikoen for tarmkreft med 17 prosent. Dette føyer seg til tidligere forskning, som har vist at mat med fiber også reduserer tarmkreftrisiko.

– Dette bekrefter tidligere studier som viser at fullkorn er med å forebygge livstilsykdommer som enkelte kreftformer, diabetes type 2, overvekt og hjerte- og karsykdommer, sier Torunn Nordbø, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Hva vi spiser påvirker risiko

Det er sterke bevis for at følgende faktorer reduserer risikoen for tarmkreft, ifølge rapporten.

  • Spise mat med fullkorn
  • Spise mat med fiber
  • Være fysisk aktiv
  • Spise meieriprodukter
  • Ta kalsiumtilskudd

Rapporten peker også på faktorer som med stor sannsynlighet øker risikoen for denne hyppige kreftformen.

  • Spise behandlet kjøtt, som bacon eller salami.
  • Spise for mye rødt kjøtt, (over 500 gram i uken), som biff eller svinekjøtt.
  • Å være overvektig og eller være fysisk innaktiv.
  • Drikke to eller flere alkoholholdige drinker om dagen, for eksempel to glass vin eller to enheter brennevin.

Mange tilfeller kan forebygges

– Tarmkreft er vanlig, men nesten halvparten av tilfellene kan forebygges hvis folk tar positive skritt for å redusere risikoen, for eksempel å spise mer fullkorn og mindre prosessert eller rødt kjøtt, sier Susannah Brown, seniorforsker ved World Cancer Research Fund.

I rapporten anslår World Cancer Research Fund at rundt 45 prosent av alle årlige tarmkrefttilfeller i Storbritannia, kan forebygges med livsstilsendringer. Kreftformen er den fjerde vanligste i Storbritannia og krever 16 000 dødsfall hvert år. I 2015 fikk 4431 personer tarmkreft i Norge, og fem-års overlevelse ligger 58,5 – 68,2 prosent, avhengig av hvor kreften befinner seg. Om lag 1500 personer dør årlig av sykdommen i Norge.

– Opprettholde en sunn vekt er også viktig for å forebygge tarmkreft, så vel som å redusere risikoen for mange andre kroniske sykdommer, inkludert ti andre vanlige kreftformer, sier Susannah Brown.

Livsstil og diett er derfor en avgjørende faktor i forhold til risiko for tarmkreft.

– Kun 1 av 4 nordmenn får i seg nok fiber og fullkorn. Vi anbefaler derfor at flere følger helsemyndighetenes kostråd om å spise grove kornprodukter hver dag, sier Torunn Nordbø i opplysningskontoret for brød og korn.