Carl Fredrik Samson i W.B. Samson frykter aller mest at de nye tiltakene blir langvarige.

Frykter langvarige tiltak

Carl Fredrik Samson i W.B. Samson sier de nye nasjonale tiltakene vil merkes godt. Aller mest frykter Samson at det blir langvarig.

Publisert Sist oppdatert

Vi må også innrette oss etter muligheten for at det kan bli enda verre, i hvert fall i byene.

Norge har igjen fått inngripende nasjonale tiltak for å redusere smittespedningen av covid-19 og det nye muterte viruset omikron. Serveringsbransjen forventes å bli hardt rammet, men også baker- og konditorbransjen vil merke de nye tiltakene.

Slik svarer Carl Fredrik Samson i W.B. Samson om hvordan de nye tiltakene vil påvirke dem:

– For oss som har servering på kveldene flere steder så vil det påvirke oss negativt siden færre vil gå ut å spise med familie og venner. Utover det så mister vi erfaringsmessig et sted mellom 10-30 % av sitteplassene våre med 1 meteren så det begrenser hvor mange gjester vi kan ha. Det blir litt interessant å se hvordan 1 meteren tolkes i praksis denne gangen når det er et nasjonalt påbud, den har vært tolket ganske ekstremt i perioder når det har vært lokale regler, sier Samson som samtidig er optimistisk med tanke på julesalget forøvrig de neste to ukene.

– Kan bli enda verre

Aller mest frykter Samson at tiltakene blir langvarige.

– Konsekvensen blir eksponentielt større jo lenger det varer. Jeg håper det kommer lettelser før nyttår, men realistisk sett sier erfaringen at når de først har gått til så drastiske skritt som dette, så åpner de ikke med det første. Det er optimistisk å tro at det skjer noen lettelser før i slutten av januar. Vi må også innrette oss etter muligheten for at det kan bli enda verre, i hvert fall i byene.

– Frykten er vel at grensen for å begrense friheten til mennesker og enkelte bedrifter er blitt veldig lav og det er enklere å gjøre det fremfor å øke kapasiteten i helsevesenet. Det er jo kapasiteten der som er primær årsak til at man begrenser friheten i samfunnet så raskt selv med så mange fullvaksinerte. Hva skjer senere i vinter eller neste høst når det kanskje blir både en influensasesong i tillegg til en viss andel som må på sykehus med korona? spør Carl Fredrik Samson.

Direktør i BKLF, Gunnar Bakke,  håper på gode kompensasjonsordninger, men innser samtidig at bransjen også blir pålagt ekstraarbeid for å håndheve de nasjonale tiltakene.
Direktør i BKLF, Gunnar Bakke,  håper på gode kompensasjonsordninger, men innser samtidig at bransjen også blir pålagt ekstraarbeid for å håndheve de nasjonale tiltakene.

Kompensasjonsordninger og ekstraarbeid

Direktør i BKLF, Gunnar Bakke, er opptatt av at det kommer på plass gode kompensasjonsordninger for bedriftene.

– På generelt grunnlag vil jeg si at det er leit at regjeringen igjen bruker inngripende tiltak i næringslivet/serveringsbransjen for å sikre seg tilstrekkelig kapasitet i sykehussektoren. Selv om det kanskje etter hvert kommer på plass kompensasjonsordninger til næringslivet, er det mye ekstraarbeid for både arbeidsgivere og arbeidstakere som følge av nye nasjonale nedstenginger. Jeg har derfor stor forståelse for at de i bransjen som driver bakerikafeer nå begynner å bli oppgitt og slitne av den usikkerheten som følger av at det kommer nye inngripende pålegg fra myndighetene. Jeg opplever likevel at bransjen tar dette på største alvor og følger de pålegg som kommer selv om det er strevsomt, sier Bakke.

 

Powered by Labrador CMS