Nikolai Meling har vært en del av landslaget i fem år, og er allerede en veteran til tross for at han kun er 25 år gammel. Fredrik Lønne har vært en del av laget i fire år, og ser nå frem til mer tid til å drive sin egen bedrift.

Er ikke helt ferdig

– Det er trist, fordi jeg er ikke ferdig med å konkurrere. Men å være en del av et landslag og drive for seg selv, slik jeg gjør, opplever jeg at tidvis havner i konflikt. Jeg har en forpliktelse overfor de som er ansatt i bakeriet mitt, og må bruke tid her hjemme. Nå fremover, skal jeg bruke mer av tiden min på Harmoni Håndverksbakeri, og lage de beste produktene jeg kan. Kanskje skal jeg delta i konkurranser fremover likevel, men da som frittstående baker utenfor landslagssystemet, sier Fredrik Lønne til Bakeri.net.

Skal på ferie

Kompis, Nikolai Meling, sier også stopp nå, etter fem år med mye trening og reising.

– Det er ganske kjipt, å gi seg, men «all good things must come to an end». Jeg har jo vært med på laget i 5 år, og det har vært en sinnsyk gøy tid og jeg har lært omtrent alt jeg kan via landslaget. Nå kjenner jeg litt på at det, og det er på tide å fokusere litt på andre ting. Landslaget er utrolig gøy, men det tar mye av fritiden, så nå vil jeg prøve å få meg litt ferie for en gang skyld, forteller Nikolai Meling.

Både Fredrik og Nikolai har veggen full av utmerkelser fra livet som konkurransebakere, og da er det ikke rart at motivasjonen svikter litt. De har vunnet mye, og opplevd mye i landslagssammenheng.

Fredrik Lønne tok gull i Nordic 2017. Nikolai Meling følger nøye med under konkurransen.

Fredrik Lønne tok gull i Nordic 2017. Nikolai Meling følger nøye med under konkurransen.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Nikolai på flyttefot

Nikolai har jobbet sammen med Fredrik i Harmoni Håndverksbakeri siden oppstarten sommeren 2018, nå kommer også dette samarbeidet til en slutt.

Nikolai gir seg som baker i Harmoni og flytter til hjem til Stavanger. Her har han fått jobb i Renaa Xpress Sølvberget.

– Jeg har fått ny jobb hos Renaa Xpress Sølvberget i Stavanger og begynner der over sommeren 2020. De skal satse stort og jeg får en ganske fri rolle til å utvikle kvalitetsprodukter, så det blir veldig spennende, sier Nikolai.

Det beste brødet jeg har smakt

På veggen i bakeriet i Porsgrunn henger det en drøss med bevis på hva gutta har fått til med håndverket sitt.

Fredrik har vært med på lagene som har vunnet gull i Nordic Bakery Cup to ganger. To ganger har han fått gull for beste brød og baguetter. Etter Nordisk i september i år, uttalte hoveddommer Günther Koerffer;

– Fredrik Lønne levde seg virkelig helt inn i arbeidet. Det var som om han faktisk var inne i deigen. Surdeigsbrødet med hvit geitost og grønn pepper er faktisk det beste brødet jeg har smakt noensinne, og det sier litt, for jeg har smakt mange brød. Det var helt enormt. Enestående! Speltbrødet hans var også helt fantastisk!

Ikke noe dårlig skussmål å ta med seg fra en internasjonal fagressurs som Koerffer.

– Det var gøy å vinne Nordisk nå sist og ekstra gøy å få slikt skryt av hoveddommeren. Jeg tar det med meg, og som sagt så har jeg mer konkurranse i meg, jeg vet bare ikke helt hvordan jeg skal ta det ut ennå. Men det arrangeres jo flere konkurranser hvor man kan stille som frittstående baker, så kanskje jeg blir å se i slike sammenhenger fremover, både her hjemme og i utlandet, sier Lønne.

Steppet inn og vant

Nikolai Meling har også blitt fotografert noen ganger med et stort smil etter konkurranser. Blant annet fikk han og Ivar Bakke bronse i IBA-UIBC VM i baking i 2018. Det var det gjeveste gull for det norske laget, i en tøff internasjonal konkurranse. Meling fikk også kategorigull i samme konkurranse med «best small bakery and partyproducts».

Nikolai er også norgesmester i baking, selv om han har delt denne seieren med Fredrik. Det var egentlig Fredrik som skulle delta i NM, og som trente jevnt og trutt i flere måneder. Men så like før konkurransen, skadet han seg med skarp kniv, og måtte trekke seg. Nikolai, som hadde trent på NM-programmet sammen med Fredrik, steppet inn på meget kort varsel og overtok jobben. Det gikk som kjent bra, og selv om det står Nikolais navn på diplomet, var det en lagseier til Harmoni Håndverksbakeri.

Har betydd alt

Hovedtrener på BKL, Kjetil Dale Aas, kommer til å savne Fredrik og Nikolai.

– Nikolai og Fredrik har betydd alt for laget. De bidrar med rutine, kunnskap, faglighet og humør. I tillegg er de jordnære og begge har vært et ansikt utad for BKL. Alle vet hvem disse to er. Det vil bli et savn at de går ut av laget, men de har, sammen med Remy, vært flinke til å drive med kunnskaps-overføring. Det er noe vi setter veldig pris på. Fredrik og Nikolai har jo også mye konkurranseerfaring. Men begge to har sagt at de vil hjelpe til om vi har behov for deres kunnskap til både treninger og konkurranser.
Vi på BKL ønsker dem lykke til videre og vi er sikker på at vi vil få mye med dem å gjøre også i årene fremover. Hvem vet, kanskje vi også møter dem i konkurranser, sier Kjetil Dale Aas.

Så, da det er to stk. bakere med en imponerende cv, som nå skal bruke kreativiteten sin til gode for kundene i sine. Selv om ingen blir overrasket hvis vi ser noen av dem igjen i konkurranser, ett eller annet sted.