For litt over to uker siden glapp den skarpe kniven og sank dypt inn i tommelen til Fredrik Lønne, mens han trente til NM i baking, som arrangeres tirsdag neste uke (23.10).

– Jeg måtte rett på legevakta og sy og måtte ta en pause fra jobbing og trening. Jeg hadde et håp om at det skulle være en rask affære, for jeg har virkelig gledet meg til denne konkurransen. Men for en ukes tid siden ble klart at det var umulig for meg å delta i konkurransen, skaden er ikke leget, sier Fredrik Lønne.

Lagseier

Bakeri.net snakker med Lønne i det han kommer ut fra legen hvor han har fjernet sting i tommelen.

– Det gjør fremdeles veldig vondt og dessverre er det umulig å delta i NM. Heldigvis tar kollega Nikolai Meling over min plass i konkurransen og han hopper rett inn i mitt program. Så skulle han gjøre det godt i konkurransen, så tar vi det som en lagseier, sier Lønne, som til daglig jobber sammen med Nikolai Meling i Harmoni Håndverksbakeri i Porsgrunn.

– Heldigvis er Nikolai i bra modus etter VM, så det er en kort vei for han å overta.

Solid program

Lønne har utarbeidet et program til NM som passer hans egen bakestil godt og som han mener treffer tematikken. Temaet er ”Nyt Norge”. Underveis i treningen har han også fått tips og innspill fra samboeren Stefi Haldorsen og kollega Nikolai Meling.

– Temaet er veldig kult og jeg laget programmet slik at stilen vår på Harmoni Håndverksbakeri skal komme frem. For eksempel kommer det en bollekrem med rødbeter, det er jo ikke helt vanlig, men den er kjempegod. Det kommer også noen klassiske produkter som baguette, croissanter og pain au chocolat. Slike produkter er målbare på en annen måte enn de nevnte produktene, så de må også med. Altså, noen vanlige produkter og noen ”rare” produkter, men fellesnevneren er at alle råvarene er norske.

Brød med aquavit

På brødfronten har Fredrik laget et 100 prosent fullkorns surdeigsbrød på emmer, ølandshvete og aquavit. Det skal også lages et surdeigsbrød på spirede enkorn. I dette brødet skal det tilsettes stout fra Tya Bryggeri.

– Ellers skal det spesifiseres hvor råvarene er fra i programmet, det tenker jeg er et poeng siden temaet spiller på det norske.

– Hvordan blir det å overlate et såpass innarbeidet program til noen andre helt på tampen?

– Det går greit, Nikolai virker å ha god kontroll på produktene til tross for kort tid til trening. Det er dumt at jeg måtte trekke meg, jeg hadde virkelig gledet meg til dette, men nå blir det gøy å se hvordan Nikolai gjør det i konkurransen med mitt program. For min egen del håper jeg kan delta i en konkurranse på Landslaget neste år, eventuelt så stiller jeg i neste NM, sier Fredrik.

Rolig innbytter

 – Er det enkelt å hoppe inn sånn like før konkurransen, Nikolai?

– Ja, treningen har gått fint så langt. Fredrik har jo gjort mye av jobben, jeg skal egentlig bare gjennomføre, det er det jeg står og trener på nå, mens jeg prater med deg.

– Kommer det noen produktjusteringer fra din side?

 – Jeg må gjøre noen mikrojusteringer for å tilpasse min stil, men ikke noe vesentlig. Vi håper jo begge at konkurransen skal gå bra og det hadde vært veldig kult å vinne. Men vi vet jo ikke hva konkurrentene kommer opp med, men jeg tror vi vil treffe godt på tema. Det vil nok stå om detaljer når juryen er ferdig, men jeg synes det jeg skal lage ser bra ut, så det lover godt frem mot NM, sier Nikolai Meling.

Bakeri.net legger ut saker forløpende under NM i baking tirsdag 23.10. Du vil finne innhold fra NM, både her på nettsiden og på vår Facebook-side.