Andresen, som i dag er produktutvikler og prosjektleder i Mesterbakeren, er en fagmann med mangfoldig bakgrunn fra norsk bakerbransje. Nå vil han dykke dypere inn i faget og trer inn i rollen som baker i matforskningsinstituttet Nofima.

Søker svar

– Jeg er en person som søker etter svar. Jeg vil vite så mye som mulig om hvorfor en råvare oppfører seg på den måten den gjør og jeg vil prøve å tilegne meg en mer helhetlig forståelse av bakverket. Jeg har et ønske om å øke kunnskapsbasen min og bruke erfaringen jeg har fra før til for eksempel å gjøre hverdagen for norske bakere bedre. Det tror jeg er mulig i en rolle som baker i Nofima, sier Fredrik Andresen til Bakeri.net.

– Hva gjør jobben i Nofima interessant for deg?

– Det er mangfoldet. Å få jobbe med alle deler av bakeprosessen og dykke dypt. Baking er på en måte enkelt, men samtidig veldig komplisert. Jeg synes faget er veldig spennende og denne jobben er en flott mulighet til å forstå mer og bruke kompetansen min.

Det som ligger i råvaren

– Hva kommer du til å jobbe mest med?

– Jeg skal nok jobbe mye med potensialet som ligger i råvarene. Mange er interessert i å minske bruk av bakehjelpemidler, så jeg tror det blir viktig å ha mye kompetanse på hvordan det er mulig å lage de beste produktene uten mye tilsetninger. Dette tenker jeg blir en viktig del av jobben. Men jeg skal også jobbe med nye råvarer som er på vei inn i bransjen og som vil bli viktige i fremtiden, som for eksempel mel av insekt og lignende. Jeg tror det meste vil være veldig interessant.

– Så har jo André Løvaas sett i gang flere prosjekter som jeg kommer til å videreføre. For eksempel kursing i surdeig og poolish. Kompetanse på dette vil bli mer og mer etterspurt i bransjen.

Havre til folket

– Hva er favoritt råvaren din?

– Det er havre, en råvare jeg brenner for. Havre inneholder gode fettsyrer og er i vinden, spesielt for folk som er opptatt av helse og trening, men dette er en råvare som alle kan like og har godt av. Det er ikke bare at den er sunn, men den gir bakverket noen flotte egenskaper som smak, ferskhet og bedre krumme. Jeg skal jobbe for å spre havrebudskapet og få flere norske bakere til å ha havre i bollene.

Blir aldri utlært

Andresen ser frem til å komme i gang i ny jobb, og ikke minst til å bidra med kunnskapsoverføringen.

– Ja, jeg gleder meg veldig og tror dette kommer til å bli en veldig spennende jobb. Jeg skal først og fremt finne ut hvordan jeg kan utnytte min egen erfaring best mulig i jobben. Så har jeg veldig lyst å dele min kunnskap med andre, og jeg ser frem til å få ny kunnskap. Dette er et fag hvor man aldri blir utlært, og for en baker på søken tror jeg dette er et bra sted å være, avslutter Andresen.

CV: Fredrik Andresen

Håndverksbakeri:

Egon bakeri – baker

Vollen bakeri – baker

Mellomstort bakeri:

Baker Hansen – baker/avdelingsleder/driftsjef

Industribakeri:

Mesterbakeren – prosjektleder/produktutvikler (nåværende jobb)

Idun industri – fagkonsulent og fagsjef

Lantmännen/Regal – nordisk prosjektleder/produktutvikler samt kursholder i regi av Richemont og Lantmännen

Utdannelse/ kurs:

Baker

Mesterbrev

Richemont bakerskole i Sveits