BaKo, Iduns datterselskap, viste i fjor høst frem gelato og tilhørende produkter på Iduns Idemesse som en liten forsmak på hva bakeriene hadde i vente da våren kom. Slik ble det imidlertid ikke. Leverandøren lanserte produktet på SMAK 2020 og var klare med en kampanje da Norge ble stengt ned. Pandemien satte store deler av baker- og konditorbransjen på prøve. Gelato og iskrem var nok langt nede på listen til de fleste bakerier som enten stengte eller holdt åpent for en svært begrenset kundemasse.

Snudde med sommervarmen

– Vi fikk kjempestor interesse for gelato på SMAK, men så kom pandemien akkurat da vi stod i startgropa for å planlegge årets sesong. Selv om gelato er et helårsprodukt, er sommeren den desidert viktigste salgsperioden, sier kategorisjef iskrem, Gro Jacobsen i BaKo til Bakeri.net.

– Som hos de fleste andre leverandører, var det uhyggelig stille. Vi så ikke helt for oss hvordan gelato kunne bli et tema i kriserammede bakerier og konditorier, men der tok vi feil. Da Norge ble åpnet opp og med sommervarmen, så eksploderte etterspørselen. Nå ruller vi ut gelato over en lav sko her. Så fort kan det snu, sier Jacobsen, som gleder seg over at optimismen ser ut til å være tilbake i bransjen.

Forventer gelato-vekst

Jacobsen tror at en satsing på gelato vil bidra til at små og lokale bakerier og konditorier skiller seg ut i markedet.

– Vi har tro på en stor vekst innenfor gelato i det norske markedet. Det har vi sett i en rekke land, og Norge kommer som regel etter, sier Jacobsen.

Gelato kommer opprinnelig fra Italia og er vanligvis basert på melk eller vann, noe som gir et lavere fettinnhold enn tradisjonell iskrem. Gelato inneholder også mye mindre luft fordi den beveger seg sakte under frysing. Gelato serveres mindre kald enn vanlig iskrem.

Egenprodusert gelato er nå å finne i stadig flere norske bakerier og konditorier.

Egenprodusert gelato er nå å finne i stadig flere norske bakerier og konditorier.