Sammen med Idun Industri og Lantmännen Cerealia inviterte Horni Baketeknikk (her ved Jens Petter, Christian og Dag Horni) bransjen til åpent hus med messe, vinsmaking og fest i varemottaket.

Fra bollebaking til vinsmaking

Fredag 3. mai arrangerte Idun Industri, Lantmännen Cerealia og Horni Baketeknikk et hyggelig bransjetreff hos sistnevnte i Lommedalen i Bærum.

Publisert Sist oppdatert

– Folk begynte å strømme til allerede før klokken tolv, og det er hyggelig å se at alle de store kjedene er representert. Det er mange beslutningstakere her i dag. Nå skal vi først ha messe frem til klokken 16. Så blir det vinsmaking, grilling, levende musikk og fest frem til midnatt.

Det fortalte Dag Horni i varemottaket til Horni Baketeknikk, hvor både messen og festen etterpå ble arrangert sammen med Idun Industri og Lantmännen Cerealia.

Alle de tre leverandørene viste frem spennende nyheter i sine kategorier på messen.

Ved hjelp av Iduns kakemikser og kremer er det fort gjort å lage kaketapas i mange ulike smaksvarianter.

Miks og triks

Konditor Hedda Frederiksen i Idun Industri presenterte tapaskaker.

– Man kan også kalle dem minimuffins. De funker til alt fra afternoon tea til fester og møtemat. Ved hjelp av våre produkter kan man lage kaker med mange ulike smaker på kort tid. Her har vi brukt en av Iduns kakemikser, som vi har tilsatt ulike smakspastaer, nøtter og diverse annet. Deretter er de toppet med ulike kremer fra Schokobella. Disse kremene kommer ferdig i mange ulike smaker. Man trenger bare å piske dem opp og sprøyte dem på, fortalte hun.

Iduns bakere er i ferd med å utvikle en ny type surdeig.

Under uttesting

Bakermester og fagsjef i Idun Industri, Morten Veiby, presenterte brød og baguetter bakt med en helt ny type surdeig. 

– Dette er en surdeig med hele rugkjerner, noe som gir mer smak og aroma. Vi har egentlig ikke lansert den ennå, for vi holder fortsatt på med litt testing. Men vi tror at dette blir et fint supplement til våre tradisjonelle surdeiger, sa han.

Veiby viste også frem en ny appelsinfylning og en ny kanelsmelt samt bakefast blåbærfylning og bakefast salt karamell-fylning.

Tonje Håtun (f.v.), Hedda Frederiksen, Julien Sué, Cathrine Olsen og Mortein Veiby presenterte sommerens nyheter fra Idun Industri.

Vegansk iskrem

Iduns datterselskap, Bako, var også på plass med noen nyheter.

– Vi merker økt etterspørsel etter vegansk iskrem. Særlig blant de yngre, men dette sprer seg nå til alle aldersgrupper. Derfor lanserer vi plantebasert iskrem fra den danske produsenten Naturli'. Vi tilbyr smakene lakris, salt karamell, solbær med sjokolade og bringebær med sjokolade, opplyste KAM i Bako, Thorbjørn Slettum.

Stadig flere kundegrupper etterspør plantebasert is. Bako/Nic lanserer fire typer av Naturli' vegansk iskrem fra Danmark.

Foccaccia med pizzamel

På Lantmännen Cerealias stand stod KAM Erik Lerseth og baker/produktutvikler  Yusuf Mohamed. Sistnevnte hadde utviklet en ny foccaccia for anledningen. Lantmännen ønsket nemlig å vise resten av bransjen at deres populære tipo 00 pizzamel med Nyt Norge-merke kan brukes til mer enn tradisjonell, italiensk pizza.

– Dette er en 30 prosent grov foccaccia som passer godt til grillmat, for eksempel. Den er bakt med skålding av sammalt rugmel (fin) som blandes sammen med tipo 00-melet og sammelt speltmel (fin) på dag to. Pepperen blir tørr-ristet og kvernet og tilsatt deigen sammen med oliven før fermentering i 24 timer. Før steking har vi drysset på olivenolje og havsalt, forklarte Lerseth.

Erik Lerseth og Yusuf Mohamed i Lantännen Cerealia ville få frem at deres tipo 00 pizzamel kan brukes til mer enn bare pizza.

Ny og forbedret utgave

Dag Horni i Horni Bakteknikk var spesielt stolt over å kunne vise frem den nyeste modellen (2024) av Artezen oljefri deigdeler.

– Årets modell har et forsterket kammer, og den klarer å levere perfekt vekt selv ved temperatursvingninger. Den nyeste modellen er litt kortere og noe bredere. I tillegg er den enklere å rengjøre. 

2024-modellen av Artezens oljefrie deigdeler er en ny og forbedret utgave.

Horni trakk også frem en stillbar rundvirker (CR 600) fra Glimek. 

– Dette er et "high end"-produkt for tungindustrien. Den har et effektområde fra 30 til 1800 gram, kapasitet på opptil 6000 i timen og åtte meter virketid.

Boller på løpende bånd

Like bortenfor demonstrerte sønnene hans, Jens Petter og Christian, en bollemaskin fra Artezen. 

– Den har vært på markedet i et par år, og den passer godt til de fleste små og mellomstore bakerier, kunne deres kollega Frode Bakk opplyse om. 

Mange messedeltakere fulgte spent med på demonstrasjonen av bollemaskinen.
Powered by Labrador CMS