Fort gjort å bli lærebedrift

Det å bli godkjent lærebedrift er mindre komplisert og går raskere enn mange tror.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg trodde at bakeriet mitt var for lite og for spesielt til å bli lærebedrift, men det viste seg å være helt uproblematisk å få godkjennelsen, sier Siv Svolsbru.

– Jeg trodde at bakeriet mitt var for lite og for spesielt til å bli lærebedrift, men det viste seg å være helt uproblematisk å få godkjennelsen, sier Siv Svolsbru, som driver bakeriet Ikke bare brød i Porsgrunn. Hun startet bedriften i 2012, og to år senere tok opplæringskontoret i fylket kontakt med henne.

– De ville at Ikke bare brød skulle bli lærebedrift, noe som gjorde meg veldig stolt og glad, forteller Svolsbru.

 

God støtte underveis

Før det hadde hun bare antatt at bakeriet ikke kunne ta inn lærlinger, blant annet fordi hun selv ikke har svennebrev i bakerfaget, gjør det meste av arbeidet for hånd og har mest fokus på gamle kornsorter.

– Men dette var opplæringskontoret fullstendig klar over, og de mente at det jeg gjorde og kunne var mer enn bra nok. Selv om vi ikke selger wienerstang hos oss, vet jeg jo hvordan en wienerstang lages, sier Svolsbru, som er utdannet kokk, men har mange års erfaring fra bakerbransjen.
Hennes første lærling besto nettopp fagprøven med glans, og fra høsten av tar hun inn en ny.

– Det å ta inn lærlinger er viktig for å sikre rekruttering til bakerfaget i fremtiden. Hun vi skal ta inn nå, drømmer om å starte sitt eget bakeri og selv ta inn lærlinger en dag. Det synes jeg er en god holdning.

– Er det tidkrevende eller på andre måter vanskelig å ha lærlinger i bedriften?
– Det krever jo noe av deg, men det er ikke vanskelig – i hvert fall ikke når man samarbeider med et opplæringskontor, slik som jeg gjør. Det har vært veldig godt å ha dem som en støtte underveis. De ordnet også alt det praktiske rundt godkjennelsen. Jeg måtte bare komme på noen møter, forteller Svolsbru.

Slik blir du lærebedrift:

1. Ta kontakt med fagopplæringsenheten i fylkeskommunen eller nærmeste opplæringskontor for å bli godkjent lærebedrift.
2. Finn den lærlingen du ønsker. Opplæringskontoret og fylkeskommunen har lister over aktuelle kandidater, men du kan også rekruttere på andre måter. Inngå lærekontrakt og arbeidsavtale med lærlingen. Samarbeider bedriften din med et opplæringskontor, kan de være behjelpelig med dette.
3. Opplæringskontorene tar også ansvar for å melde lærlinger opp til fagprøven ved læretidens slutt. Velger din bedrift å være selvstendig lærebedrift, må du melde opp lærlingen til fagprøven selv.

Elevene står i kø

Samme service og støtte tilbyr også andre opplæringskontor, deriblant Lærlingekompaniet i Oslo.
– Her i byen er det mange flere bedrifter som kunne vært lærebedrifter innen baker- og konditorfaget. De er hjertelig velkomne til oss, så hjelper vi dem i gang. Det er en enkel og grei prosess, forteller daglig leder Laila Berge.

– Hvor raskt går det? Man rekker kanskje ikke å bli godkjent i tide for å ta inn lærlinger denne høsten?
– Jo, det rekker man fint. Det tar ikke mer enn to uker å bli en godkjent lærebedrift, og mange motiverte elever står nå i kø for en læreplass i baker- og konditorbransjen. Vi har hele 50 søkere, men kun mulighet til å ansette 15 baker og konditorlærlinger til høsten, sier Berge.

– Gjør dere noe for å få flere bedrifter innen baker- og konditorbransjen til å bli lærebedrifter?
– Ja, vi gjør alt vi kan, som å kontakte dem og besøke dem. Men det er ikke så lett, uten at jeg helt vet hva som er årsaken. Det virker som om tradisjonen for å ta inn lærlinger ikke er like sterk i baker- og konditorbransjen, som for eksempel i kokkebransjen. Vi må bruke lenger tid på å overbevise baker- og konditorbedrifter om at dette er lurt, sier Berge.

 

Krav til lærebedrift

1. Virksomheten må ha relevante arbeidsoppgaver som muliggjør opplæring i kompetansemålene i den aktuelle læreplanen.
2. Virksomheten må ha en faglig ansvarlig (som enten har svennebrev eller seks års arbeidserfaring i faget) som ivaretar opplæringsansvaret i samsvar med opplæringsloven.
3. Mange tror at virksomheten må være av en viss størrelse, men også de minste bedriftene, og til og med sesongbedrifter, kan være lærebedrifter.

 

 

Powered by Labrador CMS