Forskningsstudie: Grovere brød ikke sunnere enn loff

Enkelte i studien fikk bedre blodsukkerprofil med surdeigsbrød med grovere korn, mens andre responderte bedre på loff.

Publisert Sist oppdatert

Vi har ulike sammensetning av bakerier i tarmen vår og det vil påvirke karbohydratomsetningen fordi bakterier er effektive på utnytte dem.

Som kjent mener de fleste fagpersoner at dess mer fullkorn, dess bedre for helsa i form av en sunnere tarmflora, blant annet.

Men alle resultater innen forskningen er ikke entydige. En undersøkelse foretatt av Tal Korem og kolleger i Weizmann Institute of Science, viser andre typer resultater, skriver forskning.no

Ti personer spiste industriprodusert hvitt brød i en uke mens en annen gruppe på ti personer spiste tradisjonelt surdeigsbrød med mer fullkorn. Forskerne tok prøver underveis for måle effekten av kostholdet i prosesser i kroppen, skriver forskning.no

Uendret tarmflora

Så byttet gruppene brød, og nye prøver ble tatt. Personene ble blant annet testet på blodsukkernivå, kalsium, jern og magnesiumnivåer, fettstoffer og kolesterol i blodet. Lever- og nyrefunksjoner ble også testet, samt endringer i tarmfloraen.

Resultatene viste så at det ikke var store forskjeller mellom gruppene og man mener at begge brødtypene ga samme effekt i kroppen. Tarmfloraen var også mer eller mindre uendret, skriver forskning.no.

Man fant imidlertid store forskjeller på blodsukkernivå hos forsøkspersonene, noen fikk påvist høyere blodsukker av hvitt brød, mens andre fikk høynet nivået ved å spise surdeigsbrødet.

Ikke overraskende

– Problemet er at de to brødtypene ikke har stor forskjell i fiberinnhold, forteller Professor Svein Olav Kolset ved Institutt for Medisinske basalfag ved Universitetet i Oslo (UiO), til forskning.no

Loffen i studien innholdt fire gram fiber per 100 gram brød og surdeigsbrødet seks gram. Data fra Norge viser at det finnes over åtte gram mer fiber i 100 gram sammalt hvete. Så brødene i forsøkene var ikke spesielt grove.

Professoren sier også at individuelle forskjeller i tarmfloraen ikke er uvanlig.

– Vi har ulike sammensetning av bakerier i tarmen vår og det vil påvirke karbohydratomsetningen fordi bakterier er effektive på utnytte dem, sier han til forskning.no.

Powered by Labrador CMS