— Brød og bakervarer trekker kunder til oss. Derfor er vi veldig opptatt av denne varegruppen i Norgesgruppen, fortalte konserndirektør for innkjøp og kategoriutvikling, Øyvind Andersen, på Møllerens Inspirasjonsdag 2017.

— Forbruker er vår sjef

Norgesgruppens innkjøpssjef, Øyvind Andersen, er opptatt av å gi forbrukerne det de vil ha.

Publisert Sist oppdatert

19 prosent av alle norske middager spises faktisk med brød til!

Møllerens Inspirasjonsdag fortalte konserndirektør for innkjøp og kategoriutvikling i Norgesgruppen, Øyvind Andersen, hvordan selskapet jobber for å gi forbrukerne valgfrihet.

— Jeg mener at norske forbrukere aldri har hatt større valgfrihet enn i dag. I Norgesgruppen ønsker vi samtidig å ha et mest mulig treffsikkert sortiment i hver butikk, sa han.

Norgesgruppens dagligvarekjeder Kiwi, Meny, Spar og Joker, representerte en markedsandel på 42,3 prosent innen dagligvarehandelen i fjor. Totalt er mer en 1800 dagligvarebutikker, 800 utsalgssteder og 28 000 medarbeidere tilknyttet konsernet. For alle dagligvarekjedene er brød og bakervarer en av de viktigste varekategoriene, sammen med frukt og grønt.

— Brød og bakervarer trekker kunder til oss. Derfor er vi veldig opptatt av denne varegruppen i Norgesgruppen, fortalte innkjøpssjefen.

Brødet utfordres

Men Andersen fortalte også at varegruppen ferske brød og bakervarer utfordres fra mange kanter i dagens marked.

— Det er i dag tre lavpriskjeder i Norge, og mellom dem er det sterk konkurranse. I tillegg har vi svenskehandelen, som på mange måter representerer den fjerde lavpriskjeden her i landet. Brødboksen, Deli de Luca og Kaffebrenneriet er eksempler på andre aktører som tar deler av dagens brødmarked. Mat i farta blir stadig vanligere, men ferske brødvarer utfordres her av blant annet yoghurt, knekkebrød, energibarer og salater. Samtidig spiser flere og flere middag senere, noe som ofte innebærer at kveldsmaten kuttes ut. På den positive siden er det flere og flere som spiser brød sammen med middagen. 19 prosent av alle norske middager spises faktisk med brød til!

Kjedetilpasset sortiment

Andersen og Norgesgruppen opplever at nordmenn flest ønsker et enda større utvalg i butikkene, men likevel velger de fleste å handle i lavprisbutikker. Dagligvarekjeden Meny, som har et svært godt utvalg, vokser i liten grad, mens lavpriskjeden Kiwi er inne i en sterk vekstperiode.

— I det siste har vi brukt mye tid på å spisse kjedekonseptene våre. Nå har hver kjede et eget kjedetilpasset sortiment, men på sikt er drømmen vår å ha butikkspesifikke sortiment og planprogrammer. Det er for eksempel stor forskjell på hva som selger best hos Kiwi på østkanten versus vestkanten i Oslo. 90 prosent av alle loff og kneipp fra First Price selges på østkanten.

Bakehuset, som Norgesgruppen eier 100 prosent, er også et viktig verktøy for å fylle butikkene med nøyaktig de bakervarene kundene vil ha.

— Bakehuset jobber nå for å gjøre butikkene våre best mulig. 51 prosent av det vi selger i kategorien brød og bakervarer, kommer fra nettopp Bakehuset. Ellers står United Bakeries for 13 prosent av totalsalget og øvrige for 36 prosent. Vi har 650 lokale leverandører til butikkene våre, og i fjor omsatte vi lokalmat for 1,2 milliarder kroner.

Utløser hyppig handel

Andersen fortalte at brød og bakervarer er viktige fordi de trekker kunder til butikkene og utløser hyppig handel. Gode brød og bakervarer tar også vare på en viktig norsk mattradisjon og sørger for godt salg i kategorien.

— Samtidig stiller dagens forbrukere strenge krav til sunnhet, råvarer, smak, innhold, bærekraft, pris og kvalitet.

Siden 2013 har Norgesgruppen redusert saltinnholdet i produktene sine med 15 tonn og det jobbes også kontinuerlig med å redusere sukkerinnhold. Andelen grove produkter innen brød og bakervarer er nå oppe i hele 73 prosent.

Norgesgruppen har også som mål å halvere matavfallet sitt og bli et klimanøytralt selskap, opplyste Andersen.

Powered by Labrador CMS