Nylig holdt Sørlandsbakeriet kurs for sine ansatte i begge utsalg for å øke kompetansen på produkt og prosess, samt mersalg.

Og forespørselen om mer kursing kom fra de ansatte selv. De ønsket å øke egen kunnskap om produktene for å være i stand til å fortelle kundene alt de måtte lure på. Jan Rode fra Lantmännen Cerealia var kursholder, og han kom med mange gode tips om mersalg.

– Våre ansatte er stolte av produktene vi lager, og vi som eiere er heldige fordi vi har ansatte med yrkesstolthet, som selv ønsker å lære mer, sier Hedli Moseid, som eier Moseid Bakeri sammen med ektemann og tredje generasjons baker i Moseid bakeri, Knut Arne Moseid.

Kunden blir mer bevisst

– Våre kunder lurer på mye. De vil blant annet vite hvordan brødene er bakt, og hva de inneholder. Mange har en allergi, og må derfor vite hvilke ingredienser som er i produktene. Vi ser at kundene har fått et mer bevisst forhold til hva de spiser, og da må vi kunne møte dem med kunnskap. Derfor holdt vi kurs for våre ansatte. Ikke bare om produktene, men også om mersalg, og generelt hvordan vi skal møte kundene for å gi dem en best mulig opplevelse når de kommer inn i bakeriet, forteller Hedli.

– Vi er et håndverksbakeri, og vi synes det er viktig at vi kan fortelle kundene våre hvorfor de bør kjøpe et håndverksbrød. Dette er en faghandel hvor kundene spør om produkter og prosesser. Jo mer kunnskap kundene får, jo mer kunnskap trengs bak disken for å kunne gi skikkelige svar.

 

Besteselgeren i Moseid bakeri er potetkake. De selges ut hver gang de produseres, som er to-tre ganger per uke.

Besteselgeren i Moseid bakeri er potetkake. De selges ut hver gang de produseres, som er to-tre ganger per uke.

Foto: Moseid Bakeri

Ønsker å ta fagbrev

I utsalgene er det også noen av de ansatte som nå ønsker å ta fagbrev som baker.

– Dette ser vi også veldig positivt på. Det å få de med erfaring fra det å stå bak disken inn i produksjonen er utelukkende positivt, da vet de mer om hva som skal til for å selge produktene. De får en verdifull kunnskap om større deler av driften.

Sammen med økt kunnskap blant de ansatte, setter bakeriet inn støtet på kundeservice og disk i disse dager.

– Vi skal være et sted hvor kunden får en annen opplevelse og hvor de føler seg ivaretatt og sett. De skal møtes med et smil og gå ut av butikken med en god følelse. Så er vi opptatt av varetrykk. Diskene skal se fulle og innbydende ut hele dagen, og det er jo ikke alltid like lett klokken 16.00. Men vi jobber med å endre varene i disken i løpet av dagen, slik at utseende endres og disken ser full ut selv om det er sent. Vi ønsker jo også å minimere svinn, sier Moseid.

Bygger nytt

Moseid Bakeri har produksjonslokaler i Mosby, som ligger en mil nord for Kristiansand. Her ligger det også et utsalg. Det andre utsalget ligger i Vennesla og var igjennom en omfattende oppgradering for halvannet år siden. Antall sitteplasser er doblet og pizzaovn installert.

– Nå har vi også søkt om skjenkebevilling og håper å holde åpent lengre om kvelden. Etter oppussingen har vi opplevd en omsetningsøking på om lag 40 prosent, noe vi er utrolig godt fornøyd med. Generelt går bakeriet bra, og vi er nå i prosessen med å bygge nytt bakeri i Mosby. Området må omreguleres så dette vil nok ta noe tid, men planen er nytt bakeri og nytt utsalg. Vi har rett og slett for liten kapasitet i bakeriet per i dag, avslutter Hedli Moseid.