Flying start for Flying Cakery

Bergens flyvende konditormester Kate Kippersund har fått med seg en partner ombord, og sammen har de skyhøye ambisjoner for sitt nystartede kakeri.

Publisert Sist oppdatert

Når alt kommer til alt er det smak og kvalitet som betyr mest.

Konditormester Kate Kippersund er kjent som «Bergens flyvende konditormester». I flere år har hun nemlig kombinert en jobb som flyvertinne i SAS med å drive sitt eget kakefirma kalt The Flying Cake i Bergen.

— I fjor hadde jeg drevet The Flying Cake i fem år. Da var jeg kommet til et punkt hvor jeg måtte bestemme meg for enten å ansette noen eller få meg en partner. Jeg hadde ikke kapasitet til å drive firmaet til videre vekst alene lenger, forklarer Kippersund til Bakeri.net.

Hun opplevde at det administrative arbeidet økte veldig i takt med omsetningen.

— Som faglært konditormester er jeg naturlig nok mest opptatt av konditorfaget. Jeg har ikke full kontroll på alle datasystemer og sånt, for det var ikke en del av utdannelsen min. Min nye partner Elisabeth Vikøren har jobbet mye med administrasjonen tidligere, så nå tar hun seg mer og mer av den biten. Selv kan jeg ofte bli litt vel kreativ, og da er det fint å ha Elisabeth som sitter med kontroll på tallene og kan bremse meg litt. Vi utfyller hverandre utrolig godt, samtidig som vi har veldig mye til felles…

Startet på bursdagen

Kippersund og Vikøren er tilfeldigvis begge født i Bergen 15. mai 1974, og de kom til verden med bare to timers mellomrom. Men dette sammentreffet fant de ikke ut av før etter at de hadde blitt enige om å starte Flying Cakery sammen.

— Tenk på det! Hva er oddsen? Vi har valgt å tro at det er skjebnen som har gjenforent oss, og at et nytt og spennende eventyr venter, sier Kippersund.

I praksis ble de gjenforent av en felles bekjent som visste at Kate var på leting etter en forretningspartner og at Elisabeth nettopp hadde startet en cupcake-butikk. Kate tok en telefon til Elisabeth, og så var arbeidet med å få startet Flying Cakery i gang.

— Vi brukte et helt år på å skape en plattform for et kakefirma som kan vokse, forteller Kippersund.

Og 15. mai 2017 gikk startskuddet for Flying Cakery AS.

— Vi måtte jo bare starte opp på den datoen, selv om det er en veldig travel tid med mange konfirmasjoner. Håpet var at ikke så mange skulle legge merke til oss med det første, men pågangen har vært stor fra dag én. Et konsept som vårt har nok vært savnet i Bergen. Vi er i sterk vekst allerede, så vi har virkelig fått en flying start, ler Kippersund.

Vil bli lærebedrift

Hun forteller at Flying Cakery representerer noe helt nytt, samtidig som selskapet bygger videre på mye fra The Flying Cake.

— Jeg hadde opparbeidet meg et godt navn og rykte samt mange gode kundeforhold gjennom The Flying Cake. Derfor har vi valgt nesten det samme navnet på det nye selskapet, sier Kippersund, som fra høsten av gir seg som flyvertinne og satser 100 prosent på kakene.

— Nå som jeg både har en dyktig partner og en kundemasse i ryggen, føler jeg meg trygg og er klar for å satse for fullt på dette. Vi har masse spennende planer fremover. På sikt er målet å vokse og starte flere utsalg, forteller hun.

Noe av det første som står på programmet, er å flytte til et større bakerilokale eller bygge ut dagens bakeri. Nå i høysesongen har Flying Cakery leid inn tre sesongarbeidere, men fra høsten er det aktuelt å ansette flere på fast basis. Kippersund ønsker dessuten at Flying Cakery skal bli godkjent som lærebedrift.

— Dagens norske konditorer har ikke all den kompetansen vi ser etter, og derfor kan det være like greit for oss å lære opp en lærling, sier hun.

Utfyller hverandre godt: Elisabeth har hovedansvaret for det administrative i bedriften, mens Kate er den konditorfaglige eksperten. Foto: Magnus Wanvik
Utfyller hverandre godt: Elisabeth har hovedansvaret for det administrative i bedriften, mens Kate er den konditorfaglige eksperten. Foto: Magnus Wanvik

Kransekake-comeback

Kippersund opplever at Flying Cakery har et helt annet fokus enn andre bakerier og konditorer i Bergen. Derfor er det heller ingen hun anser som direkte konkurrenter.

— Vi er et trendy og innovativt kakeri med helt nye satsingsområder. Vi satser blant annet på store wow-kaker og er klare for å ta oppdragene som ingen andre tør å si ja til. Vi skal være fremst i faget og sørge for at nye trender blir tatt inn og etablert skikkelig på et faglig høyt nivå. Ikke bare utseende, men også smak og matsikkerhet er veldig viktig.

Cupcakes, makroner og større kaker er hovedproduktene som Flying Cakery tilbyr i dag.

— Stadig flere vil ha mer enn bare kake til bryllupet sitt. Tårn av cupcakes eller makroner er blitt veldig populært. På kakefronten er det fortsatt trendy med dripcakes og mange vil ha rustikke kaker med struktur på trekket. Jeg har også inntrykk av at kransekake er på vei inn igjen nå. Vi skal uansett sørge for at kransekake blir en trend igjen. Det er viktig å bevare litt av det tradisjonelle også, synes vi.

Smak og kvalitet viktigst

Kippersund gleder seg også til å lage flere ekstreme kaker fremover. Disse kakene er gjerne veldig store, for eksempel formet som et dyr i naturtro størrelse.

— Men når alt kommer til alt er det smak og kvalitet som betyr mest. Klarer du å opprettholde god smak og kvalitet på produktet, vil det fortsette å selge. Det tror jeg er noe av forklaringen på at cupcakes fortsatt er i eksplosiv vekst her i Bergen, mens andre steder i landet opplever dalene interesse for dette produktet. Flying Cakery har allerede masse bestillinger på cupcake-tårn til konfirmasjoner og bryllup i neste år.

Men selv om ordrebøkene allerede er i ferd med å fylle seg opp for neste år og fremtiden ser lys ut, regner ikke Kippersund og Vikøren med å bli rike på kakeriet sitt med det første.

— Vi har en ekte pasjon for faget, og er glade for å kunne jobbe med noe vi virkelig brenner for. På sikt håper vi selvfølgelig på å tjene gode penger, men de første årene vil vi nok bruke alt av overskudd på å bygge ut selskapet. I fremtiden ser vi for oss å ha et flaggskip-bakeri som betjener flere mindre utsalg rundt om i byen. Jeg ser heller ikke bort fra at vi kommer til å se utover Bergen etter hvert.

 

 

Powered by Labrador CMS