Helt siden starten i 1991 har Pepperkakebyen i Bergen vært verdens største pepperkakeby. Og det er den fortsatt, selv om det hvert år dukker opp nye pepperkakebyer rundt omkring.

— Pepperkakebyen i Bergen er «alle pepperkakebyers mor». Bare noen få år etter at vi satte i gang her, begynte andre byer å lage sine pepperkakebyer, forteller grunnleggeren av Pepperkakebyen i Bergen; daglig leder i Bergen Sentrum, Steinar Kristoffersen.

I Stavanger tok Stavanger Aftenblad initiativ til en pepperkakeby allerede året etter den første pepperkakebyen åpnet i Bergen, og denne byen holder fortsatt stand.

— En del andre steder holdt de på i noen år, og så ble det ikke noe mer, sier Kristoffersen, som uansett ikke frykter konkurransen.

— Det er bare hyggelig med flere pepperkakebyer i Norge. Så langt er det ingen som har nærmet seg vårt nivå størrelsesmessig. Vi var størst i verden allerede første året, og siden har Pepperkakebyen i Bergen blitt større og større for hvert år. Det har vært en formidabel utvikling, sier han.

Trollhaugen er også med i Pepperkakebyen i Bergen.

Trollhaugen er også med i Pepperkakebyen i Bergen.

Foto: Bergen Sentrum
Noen av årets norske pepperkakbyer (tilfeldig utvalg):
  • Pepperkakebyen i Bergen (Bergen Sentrum)
  • Aftenbladets Pepperkakeby i Stavanger (Stavanger Aftenblad)
  • Pepperkakebyen i Haugesund (Haugesund Sentrum)
  • Fredrikstad Pepperkakeby (Østfoldmuseene)
  • Pepperkakebyen i Hammerfest (Arktisk Kultursenter)
  • Pepperkakebyen på Nesodden (auksjon i regi av Krogsveen)
  • Skien Pepperkakeby (Ibsenhuset)
  • Pepperkakebyen i Bodø (Bodø Bakeri med flere)
  • Trøndelags største pepperkakeby (Turnéteatret i Trøndelag)

Kristoffersen anslår at årets by består av rundt 2000 byggverk i pepperkakedeig. 11. desember skal det foretas en nøyaktig opptelling i samarbeid med Politiet.

— Dette for å stadfeste at Pepperkakebyen i Bergen fortsatt er verdens største. Samtidig som det med å være verdens største ikke er noe hovedpoeng for Pepperkakebyen i Bergen. Det er viktigere at den skaper engasjement og gir gode opplevelser, sier Kristoffersen.

Vennskapsby i New York

I 2013 ble Jon Lovitch’ pepperkakeby, Gingerbread Lane i New York, feilaktig omtalt som verdens største i Guiness Rekordbok.

— Da inviterte vi Lovitch hit til oss, slik at han fikk sett Pepperkakebyen i Bergen, og han innrømmet selv at vår by er mye større enn hans, forteller Kristoffersen.

I ettertid ble Pepperkakebyen i Bergen vennskapsby med Gingerbread Lane i New York.

Helt siden starten har Pepperkakebyen i Bergen også hatt et tett samarbeid med Baker Brun i Bergen.

— De lager en del ting for oss, slik som medaljer til alle som leverer byggverk. Størstedelen av byen lages av skoleklasser, barnehager, ulike organisasjoner og private. Pepperkakene som selges til publikum kommer imidlertid fra Baker Brun. Den årlige omsetningen til Pepperkakebyen i Bergen ligger nå på rundt fem millioner, og overskuddet går til gode formål for barn.

Grieghallen i årets pepperkakeby i Bergen er levert av Flying Cakery.

Grieghallen i årets pepperkakeby i Bergen er levert av Flying Cakery.

Foto: Bergen Sentrum

Pepperkakebyen i Bodø

— Enhver by med respekt for seg selv må ha en pepperkakeby, slår daglig leder i Bodø Bakeri, Bjarne Mosås, fast.

For fire år siden tok han derfor initiativ til å etablere en pepperkakeby i Bodø.

— Dette er en morsom juletradisjon som er blitt større og større for hvert år. Målet vårt er at Pepperkakebyen i Bodø skal bli enda større enn Pepperkakebyen i Bergen, men foreløpig er det et stykke igjen dit. I år kommer pepperkakebyen vår til å bestå av rundt 400 byggverk, anslår Mosås.

Flere av dem er både bakt og pyntet hos Bodø Bakeri. Mosås inviterer nemlig lag og foreninger til pepperkakebygging- og dekorering i bakeriet sitt i november.

— Det er gratis å komme og produsere, og det er gratis å komme og se på den ferdige pepperkakebyen, som i år skal stå i Stormen Kulturhus. Så dette er ikke noe vi tjener penger på, men vi synes det er hyggelig at navnet vårt assosieres med pepperkakebyen. I år har vi også fått med oss noen sponsorer, sier Mosås i Bodø Bakeri.

De siste ukene har Bodø Bakeri hatt besøk av mange barn som har hjulpet til å pynte hus til årets pepperkakeby.

De siste ukene har Bodø Bakeri hatt besøk av mange barn som har hjulpet til å pynte hus til årets pepperkakeby.

Foto: Bodø Bakeri