Torsdag 9. februar skal det altså avgjøres, hvem som er den beste konditoren i landet. Konkurransen avholdes både for de etablerte og for de unge som er under utdanning eller i lære.

For deltagerne har den siste tiden bestått av forberedelser og terping på teknikker. Alt må sitte for å kunne hevde seg i den tøffe konkurransen den dagen det gjelder.

Drevne deltakere

Det er etablerte og drevne konditorer som skal kjempe om tittelen NM Årets Konditor:

  • Coretin Le Guellec – konditorsjef på Scandic Nidelven
  • Grégorie Poef – chef chocolatier på Kaffebakeriet
  • Christer Celso Johnsen – konditorsjef på Quality Hotell Expo
  • Tonje Holtungen – ansvarlig konditor på Sjokolade Salongen. Begge de sistnevnte er også med på Konditorlandslaget.

Må disponere tiden godt

Tonje Holtungen er godt forberedt før konkurransen.

– Er du klar for konkurransen og har du trent mye?

– Ja, nå begynner det å falle på plass, oppskriftene er spikret, og deler til showpiecen er produsert og pusset. Jeg har trent mest på å få smakene på plass og selvfølgelig trent på rekkefølge og å komme innenfor den gitte tiden. Best mulig utnyttelse av tiden er viktig, sier Tonje Holtungen.

– Hvilke forberedelser har du gjort og er det noe du har terpet mer på enn annet?    

– Jeg hadde tidlig en klar tanke på hva jeg ville lage og når dette viste seg å fungere bra, så har forberedelsene mest gått i finpussing av utseende og smaker. Mest tid har jeg helt klart brukt på sjokolade-showpiecen, da denne inneholder mange små og store deler som må lages, pusses og sprayes før test-oppsett.

Er klar

– Er du nervøs for å stille opp foran mange publikummere og hva tror du om egne sjanser?

– Lite nerver foreløpig, bare gleder meg til å komme i gang. Tenker lite på at det er publikum og masse rundt. Jeg har en fordel ved å ha jobbet på åpent kjøkken i flere år. Om alt går etter planen, så føler jeg at jeg har en fair sjanse, men man vet jo heller aldri hva de andre drar opp av hatten da. Men jeg skal gi de god konkurranse, sier en konkurranselysten Holtungen.

Skal gi sitt beste

I klassen NM Årets Ung Konditor er det åtte påmeldte, blant dem Frida Magnussen, lærling på Hotel Bristol i Oslo.

– Jeg er så klar som jeg kan bli og jeg har prøvd å øve og trene så mye jeg kan, men med full jobb ved siden av er det tungt. Jeg har jo for eksempel aldri laget en showpiece i hele mitt liv, så det er en ting jeg absolutt har måttet trene, terpe tankene på og legge mye jobb i, så er det showpiecen, sier Frida. 

– Hvordan er det med nervene nå like før konkurransen?

– Jeg må si at jeg har litt nerver, men det er jo også litt gøy da, håper jo også at jeg har noen som heier på meg.

– Hva tenker du om egen sjanse i konkurransen?

– Jeg tror jeg har helt greie sjanser, jeg kjenner ikke mine konkurrenter. Og jeg er sikker på at de er kjempe flinke, men jeg vet at jeg skal gi mitt aller beste og med det kan jeg sikkert nå langt, forteller Frida.