Finalist i Årets Bakeri 2022: Ødegaarden Bakeri & Konditori

Tre bakerier kjemper om å vinne Årets Bakeri 2022. Bli bedre kjent med ett av dem, Ødegaarden Bakeri & Konditori på Vinstra.

Publisert Sist oppdatert

Vi har lenge jobbet aktivt med bærekraftig forretningsutvikling, og den siste tiden har vi blant annet innført flere tiltak for å redusere matsvinn.

Historien til Ødegaarden Bakeri & Konditori går helt tilbake til 1898. Da kom den svenske bakeren Carl Johan Stålberg og hans familie til Vinstra i Gudbrandsdalen. Her etablerte de Baker Berg, som deretter ble drevet av den samme familien i fire generasjoner – helt til Rune Ødegaarden (oldebarnet til Stålberg) valgte å selge bakeriet til to av de ansatte i 2006. Samtidig kom Anne Gunn Viken inn som ny daglig leder.

– Jeg er litt som poteten; jeg kan brukes til alt, forklarer Viken, som tidligere jobbet med regnskap.

Bærekraft i fokus

Da hun begynte som daglig leder i 2006, besto Ødegaarden Bakeri & Konditori av kun ett bakeri og ett kaféutsalg på Vinstra. I dag driver Anne Gunn Viken og familien hennes en lokal håndverksbakeri-kjede bestående av ett hovedbakeri og fire kaféutsalg, hvorav to på Vinstra, ett på Kvam og ett på Otta. I tillegg har bakeriet et selvbetjent utsalg på hjul, kalt Kakevogna, samt et mobilt utsalg som er en food truck kalt Kakebilen. 

Årets Bakeri 2022

For femte gang skal Årets Bakeri kåres i Norge, og i år har juryen vektlagt bedriftens fokus på samfunnsansvar sterkest i sin vurdering. Årets finalister er alle bakerier som betyr mye for sine lokalsamfunn. De er også kreative og flinke til å finne bærekraftige løsninger. På de neste sidene kan du bli bedre kjent med finalistene. Nå inviteres hele bransjen til å stemme på sin favoritt til å bli Årets Bakeri 2022. 

  • Konkurransen arrangeres årlig av Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) 
  • Målet er å øke bevisstheten rundt alle elementene som til sammen utgjør en vellykket bedrift, å fremheve og presentere gode bedrifter samt å styrke samholdet i bransjen
  • Åtte kriterier danner grunnlag for juryens vurdering: Bedriftens økonomiske utvikling og bæreevne, bedriftens evne til nyskaping og innovasjon, bedriftens fokus på samfunnsansvar, bedriftens helhetlige profil og markedsføring, bedriftens endrings- og omstillingsevne, bedriftens medarbeidertilfredshetsindeks, bedriftens sammensatte fagkompetanse og bedriftens omdømme/merkenavn
  • Tidligere vinnere av prisen er Edgars Bakeri i Mandal (2018), Elda Bakeri i Sandnes (2019), Harmoni Håndverksbakeri i Porsgrunn (2020) og Ryfylke bakeri og konditori (2021)

– Vi har lenge jobbet aktivt med bærekraftig forretningsutvikling, og den siste tiden har vi blant annet innført flere tiltak for å redusere matsvinn. Nå har vi kommet så langt at vi nesten ikke har noe svinn i det hele tatt. To tiltak som har fungert spesielt godt, er aktiv bruk av Too Good To Go og Kakevogna, forteller Viken.

Kakevogna er altså et selvbetjent utsalg som står på hjul, og derfor kan flyttes rundt til ulike steder. I påsken var vogna en tur innom fjellheimen, mens den i sommer har stått utenfor en nedlagt dagligvarebutikk og vært på festival. Hver ettermiddag fyller bakeriet vognen opp med overskuddsvarer fra dagens produksjon. Så kan kundene forsyne seg selv og betale med Vipps. 

Døgnåpen selvbetjening

Faktisk har dette forsøket med selvbetjening fungert så bra, at de nå planlegger enda mer selvbetjening i Gudbrandsdalen. Det neste store prosjektet dreier seg om en nedlagt betjent bensinstasjon ved E6 på Otta som i dag er en selvbetjent UNO X-stasjon. Her skal Ødegaarden Bakeri & Konditori åpne utsalg med kafé, takterrasse, og en mindre, selvbetjent avdeling. Mens kafeen skal være bemannet og ha normale åpningstider, skal den selvbetjente avdelingen være døgnåpen. Viken ser for seg at de her kan selge både overskuddsvarer og andre varer. Det kan for eksempel bli aktuelt å selge ferdigsmurte matpakker med grovt brød og sunt, næringsrikt pålegg. Men de skal ikke ha noe eget bakeri der. I stedet kommer de til å produsere deigemner i hovedbakeriet på Vinstra og steke dem opp i kafeen på Otta etter behov og etterspørsel. 

– På den måten vil det bli mindre svinn, forklarer Viken, som i tillegg å redusere svinnet til det minimale også er opptatt av å utnytte råvarene til det maksimale.

– Vi pleier for eksempel å tørke ut sukkerbrød, loff og annen fin bakst, kverne det opp og bruke det i kaker som selges over disk i utsalgene våre. Og gårsdagens brød skjærer vi opp i store, fine skiver som benyttes i påsmurtdisken. At brødene får natten til å «sette seg» gjør dem mer egnet til dette formålet. 

Se video i toppen!

Powered by Labrador CMS