Bernhard Azinger (til venstre) har bidratt med sin kunnskap og sitt perspektiv i Aron Espeland sine forberedelsene til Årets Kokk 2023 og Bocuse d’Or Europe.
Bernhard Azinger (til venstre) har bidratt med sin kunnskap og sitt perspektiv i Aron Espeland sine forberedelsene til Årets Kokk 2023 og Bocuse d’Or Europe.

Fikk hjelp til finpussen

Aron Espeland deltar i Årets Kokk på mandag. På veien har han blant annet fått hjelp av konditor Bernhard Azinger.

Aron Espeland skal kjempe om den gjeve tittelen Årets Kokk 18. september. Det har vært altoppslukende for den ambisiøse kokken som allerede har flere internasjonale medaljer om halsen.

Den siste tiden et imponerende team på rundt 15 kokker med ulike spesialiteter hjulpet Aron med forberedelsene og treningen. Ved å knytte til seg mange flinke kokker har han fått innspill og tilbakemeldinger som har vært viktig for å være best mulig rustet til det som mange beskriver som Norges tøffeste kokkekonkurranse. Nå er de ferdig med siste gjennomkjøring og kan totalt telle 14 gjennomkjøringer som har vært så nær opp til den kommende konkurransedagen som mulig.

– Hvis du sammenligner det med å gå femmila, så har vi preppa ski og gjort alle forberedelser og gått femmila 14 ganger. Frem til konkurransen er det nå terping på det vi synes kan bli bedre, sier Aron Espeland til Bakeri.net.

Ser tingene på en annen måte

Blant de gode hjelperne er konditor Bernhard Azinger. De har kjent hverandre noen år. Selv om Aron jobber med salt mat og Bernhard med søtt, så er det likevel noe å hente mellom fagdisiplinene.

– Det som er kult med Bernhard er at han er konditor. Han ser tingene på en litt annen måte enn jeg som kokk. Han ser mer linjer og detaljer i det estetiske. For eksempel har vi jobbet en del med sprøyteposeteknikker. Jeg skal jo ikke holde på med krem, men med for eksempel majones. Da har det vært veldig nyttig for meg å jobbe sammen med Bernhard for å perfeksjonere sprøyteposeteknikker.

– For å kunne vinne Årets Kokk må du være veldig nøye med detaljene. Derfor har det vært flott å ha med en konditor som Bernhard som er så nøyaktig og så lidenskapelig opptatt av synlig kvalitet, sier Aron som har en ni timer kokkekonkurranse foran seg.

Har stilt de kritiske spørsmålene

Konditor Bernhard Azinger i Tine er full av lovord om Aron. Bernhard påpeker at han ikke bare har lært bort, men også har lært masse selv.

– Det som er så spesielt med Aron er at han bygger opp et stort team rundt seg og lytter til fagfolk med erfaring, og lærer av dem. Enkelte av dem har tatt ut permisjon fra jobbene sine for å hjelpe ham. Aron er en av de flinkeste kokkene vi har. Før eller senere blir han den store stjernen.

– Jeg er glad han har valgt å trene hos oss på Tine Matfaglig Senter på Kalbakken i Oslo. Det har vært veldig kjekt å være så tett på og bidra til en så lidenskapelig og dedikert person som Aron. Det har vært veldig givende for meg både faglig og personlig.

– Hva har vært ditt største bidrag til Aron tenker du?– Det må være å ha stilt kritiske spørsmål ved enkelte elementer. Er de Norges beste? Er det godt nok? Det er viktig å stille de kritiske spørsmålene. Det er superviktig, sier Bernhard Azinger som kommer til å følge spent med under konkurransen som går av stabelen i Stavanger.

Aron kom på 3. plass og vant bærekraftprisen

Av fem sterke finalister, gikk Håvard Werkland seirende ut av konkurransen Årets kokk 2023, og blir dermed Norges neste kandidat i den internasjonale Bocuse d’Or-konkurransen. Eli Anne Rosvold Sundset vant Årets unge kokk 2023.

Werkland og teamet, bestående av coach Lisbeth Wollum Størvold og commis Leon Haarberg Nilsen, skal neste år representere Norge på hjemmebane, når Bocuse d’Or Europe arrangeres i Trondheim 19. og 20. mars.

I tillegg til Årets kokk, ble også konkurransen Årets unge kokk arrangert i Stavanger konserthus 18. september, og vinneren ble Eli Anne Rosvold Sundset. Med seg på laget hadde Eli Anne coach Andreas Sørlie Trøjgaard og commis Ivar Follinglo Moe.

Følgende priser ble delt ut under konkurransen:

ÅRETS KOKK 2023:
1. plass: Håvard Werkland
2. plass: Aleksander L. Vartdal
3. plass: Aron Espeland

Beste commis:
Melina Wang Brekke

Bærekraftsprisen:
Aron Espeland

Beste originalitet:
Håvard Werkland

ÅRETS GANEFRYD:
Håkon Solbakk

ÅRETS UNGE KOKK 2023:
1. plass: Eli Anne Rosvold Sundset
2. plass: Siriyaporn «Mymint» Rithisirikrerg
3. plass: Petter Harbo Soma

Beste commis:
Ivar Follinglo Moe

Matsvinnprisen:
Team Mymint

Powered by Labrador CMS