Bramat.no mener de fleste av oss med fordel kan spise mer fiber, og at mange kan bytte ut brød med knekkebrød. Men da må de velge de sunneste og groveste typene, skriver nettsiden.

Knekkebrødtesten er utført av ernæringsfysiologer i bramat.no, opplysningene er hentet fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på pakningen, samt at alle produkter er kjøpt fra norske butikker.

Store forskjeller

Det er store forskjeller på produktene, skriver bramat.no. Noen typer inneholder lite fiber og er derfor ingen fullgod erstatter for brød. Det er flere typer knekkebrød som gir inntrykk av å være sunne, men som ifølge ekspertene i bramat.no, har for lite fiberinnhold. Fiber er viktig for fordøyelsen, metthetsfølelsen og blodsukkeret. Testen har fokus på de sunne knekkebrødene og de som scorer høyest er de hjemmelagde typene, som sammen med høyt fiberinnhold også inneholder mye frø som inneholder sunt fett.

Tre typer med full score

Det er tre knekkebrød som utmerker seg i testen og som får seks poeng av seks mulige.

  • Sætre Fiberrik Solsikkefrø, veldig mye fiber, minimalt med salt.
  • Sigdal Helsprøtt knekkebrød med speltflak og gresskarkjerner. Mye fiber, mye umettet fett, bra med protein, greit med salt.
  • Sigdal Helsprøtt knekkebrød rug & spelt. Mye fiber, mye umettet fett, bra med protein.

Bramat.no er en uavhengig kunnskapsbedrift som i tillegg til å utvikle og drifte nettstedet Bramat.no yter rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.