Brød som er stekt i butikk av frossen deig produsert i EU.

Ferske brød av gammel deig

Nordmenn spiser stadig mer bakervarer med tilsatt gluten, salt og sukker.

Publisert Sist oppdatert

– Når man kan lese 10–15 ingredienser hvor kun de fire første tilhører brødoppskrifter, så er det jo mer kjemi enn mat vi får i oss.

Import av dypfryst deig og halvfabrikata er doblet siste fem år, skriver nrk.no. Flere norske bakerier fryser også deig for butikksteking og dette er en bekymring for ernæringsfolk.

– Når man kan lese 10–15 ingredienser hvor kun de fire første tilhører brødoppskrifter, så er det jo mer kjemi enn mat vi får i oss, sier lege, Berit Nordstrand til nrk.no.

På noen butikkstekte brød finner vi merkingen ”produsert i EU”. Brødene er ofte laget av deig produsert for en god stund siden på en fabrikk et eller annet sted i Europa, så fraktet til Norge. Disse importproduktene har doblet seg siden 2010, viser tall fra norsk institutt for bioøkonomi.

Mye salt

– Slike produkter er ofte tilsatt gluten og mye salt og stivelse for at deigen skal være lett å håndtere i industrielle bakeri. Brød er faktisk en betydelig saltkilde. Det er en ordentlig bekymring at dette stiger slik som det beskrives nå, sier Nordstrand til rikskringkasterens nettside.

Deigen kan være laget for opptil ett år siden, så blir de stekt litt og frosset ned. Tilsetningene er for at brødet skal se fint ut når det stekes i butikk på et senere tidspunkt.

Produsert i EU: Hvor deigen er produsert og når den ble produsert, opplyses det ikke om på pakningen.
Produsert i EU: Hvor deigen er produsert og når den ble produsert, opplyses det ikke om på pakningen.

Ingen kvalitetsforskjell

Den store økningen av importdeig kan skyldes at korn og mel har en høyere tollsats enn halvfabrikata.

Leder i BKLF, Gunnar Bakke, sier til nrk.no at det ikke er noen kvalitetsforskjell  på fersk og frossen deig.

– Den teknikken med å fryse deig er jo en kjent teknikk som brukes i bransjen i dag og i og med at vi har levende organismer som gjær så tillates det å fryse ned. Så starter man opp igjen med gjæringsprosessen når deigen er tint. Så det er ikke kvalitetsforskjell å spore på akkurat det, sier Bakke til nrk.

Powered by Labrador CMS