Vigrestad Konditori, Ann Helen Østrem, Paul Vigrestad, generasjonsskifte
Paul Vigrestad (60) skal gradvis trappe ned jobbingen. Snart overlater han roret ved Vigrestad Konditori til datteren Ann Helen Østrem og de fire andre barna.

Fem søsken ombestemte seg:
Nå vil de videreføre farens livsverk – med Ann Helen (32) i spissen

Hun skulle egentlig bare hjelpe faren med å skrive et foredrag …

Publisert Sist oppdatert

– Vi så hvor mye pappa jobbet, og ingen av oss ville ha et slikt liv, sier Ann Helen Østrem, som er nummer tre i en søskenflokk på fem.

Faren Paul Vigrestad (60) har bakt hele livet. Han vokste selv opp i en stor familie, der det ofte gikk to til tre kaker i løpet av en helg. Kakene var det etter hvert Paul som fikk ansvaret for å bake, og han fikk mye skryt for dem. 

Som 16-åring begynte Paul å jobbe hos bakeren Otto Bø på Varhaug, og senere fikk han jobb hos Eide på Bryne. 

– I 1993 ble Eide nedlagt, og dermed sto jeg plutselig uten jobb. Jeg fikk tilbud om jobb i Ogna Sveis, men der ble jeg bare i ni måneder. Sveising var ikke noe for meg. Jeg bestemte meg for å starte mitt eget bakeri, til tross for mange advarsler. Vigrestad er et lite sted, og de færreste trodde at det ville være marked for et eget bakeri her, forteller Paul til Bakeri.net.

13. august 1993 åpnet han Vigrestad Konditori sammen med en tidligere kollega. Etter det første halvåret var gjelden i selskapet nedbetalt. Da kjøpte Paul ut den tidligere kollegaen, og siden den gang har han vært eneeier.

Vigrestad Konditori tilbyr et bredt sortiment av både baker- og konditorvarer.

Aldri "flottet" seg

I stedet for å ta ut høy lønn eller utbytte, har Paul alltid reinvestert overskuddet i bedriften. Slik har han bygget en solid og lønnsom bedrift – stein for stein.

– Vigrestad Konditori har faktisk gått med overskudd i alle år, men jeg har aldri flottet meg. Jeg har bygd ut bakeriet fire eller fem ganger, og jeg har alltid jobbet veldig lange dager. I kombinasjon med lite søvn, har det kostet sitt. Kroppen min begynner å bli sliten, sier Paul.

Barna så hvor mye faren jobbet, og at jobben etter hvert begynte å gå ut over helsen hans. Et slikt liv kunne de ikke tenke seg selv, og derfor valgte de også helt andre yrker. En er blitt økonom, en er blitt administrator, en er blitt elektriker og en er blitt tømrer. 

– Selv har jeg studert ernæring, forteller Ann Helen Østrem.

Målløs og søvnløs

Hun var den av søsknene som ombestemte seg først. Vendepunktet kom da hun skulle hjelpe faren med et foredrag.

– Pappa hadde blitt bedt om å holde et foredrag om Vigrestad Konditori og livet sitt. Jeg tilbød meg å hjelpe ham med manuset. Da han fortalte meg hele historien sin i detalj, ble jeg målløs. Jeg ble liggende våken hele natten, og morgenen etter ringte jeg til alle søsknene mine. Jeg fortalte dem hva jeg nettopp hadde innsett; nemlig at vi ikke måtte la bakeriet gå ut av familien. Og vi ble enige om at dette skal vi klare sammen, forteller hun.

– Hva var det som fikk deg til å endre mening?

– Jeg innså hvor hardt pappa faktisk har jobbet, og hvor mye av hans identitet som ligger i Vigrestad Konditori. Det har på en måte blitt hele livet hans. Som barn så vi selvfølgelig at han jobbet mye, men vi klarte nok ikke å forstå omfanget. Ei heller ikke betydningen av hva han har fått til. Jeg er imponert over at han turte å satse, og jeg er stolt over at han har klart å skape noe unikt, sier Ann Helen.

Blir ny daglig leder

Fra 1. august går hun inn i en 20 prosents stilling som daglig leder for Vigrestad Konditori. De fire søsknene hennes skal ikke jobbe i familiebedriften, men de blir alle med på eiersiden. 

– Vi var akkurat på ferie sammen, og da snakket vi masse om bakeriet. Vi ser et stort potensial for å utvikle bedriften videre, og jeg gleder meg veldig til å komme i gang. Pappa skal være med som baker i noen år til, men målet er at han skal jobbe mindre og mindre.

– Det er selvfølgelig veldig kjekt at barna plutselig ville overta, sier Paul selv.

Kjent for kjempekaker

Vigrestad Konditori er viden kjent for sine såkalte kjempekaker. Dette produktet lærte Paul å lage hos Eide, og så har han videreutviklet det litt for sitt eget bakeri. Han forteller at mange større bakerier har forsøkt å kopiere kjempekakene hans, men at ingen har klart det så langt.

– Jeg tror ikke at de kommer til å klare det heller, sier han lurt. 

Kjempekaker har lang holdbarhetstid, og mange liker å ha dem med på tur. De kan spises både med og uten pålegg. 

– Kjempekakene står for mellom 15 og 20 prosent av den totale omsetning vår, så det er en viktig bærebjelke i bedriften, forklarer Paul, som også er stolt over å ha lært opp og gitt jobb til tre konditorer. 

Mange barnebarn …

Nå er det datteren som skal læres opp, samtidig som han selv skal trappe ned. Ann Helen forteller at hun bobler over av nye ideer, og at hun i første omgang vil utvide sortimentet med smoothier og salater. En nettside og flere digitale løsninger skal også på plass. Hun tenker allerede langsiktig.

– Selv om verken jeg eller noen av mine søsken har valgt å bli baker eller konditor, så kan det jo hende at noen av barna våre kunne tenke seg å bli det. Pappa har fått ganske mange barnebarn, og det hadde vært veldig gøy om noen i tredje generasjon tok over familiebedriften etter hvert, sier Ann Helen.

Powered by Labrador CMS