Monica Smehagen Enebakk er gift, har tre barn og er bosatt i Malvik i Sveberg. Til daglig jobber hun som avdelingsleder i produksjonen hos Bakers i Trondheim, hvor hun de tre siste årene har hatt en sentral rolle innen produktutvikling for konditori. Her har hun vært med på å teste råvarer, prøvebakt nye idéer, samt laget resepter på nye kaker til sortimentet.
– Her får jeg utfordret meg og får være med å sette mitt preg på hele linjen og det er artig, sier den hardtarbeidende konditoren mens hun jobber med marsipanen.

På fritiden spiller Monica håndball og har de siste årene spilt i 2.divisjonen for Malvik.
– Jeg har lagt divisjonsgreia på hylla men spiller bedrift. Jeg må bortprioritere meg selv når ungene begynner å spille i helgene, sier hun.

Det nye landslags-tilskuddet har tydeligvis kontroll på hendene, og hun forteller at hun alltid har elsket å bake og jobbe med hendene. Ønsket om å bli konditor kommer nok i fra at hun er veldig glad i detaljer og er kreativ.
– Det har vært med meg fra jeg var liten når jeg sto ved kjøkkenbenken hjemme og alltid ville bake, og det fikk jeg lov til så mye jeg ville – så lenge jeg rydda og vaska opp etter meg, ler Monica.

Monica har et konstant behov for å utvikle seg og bli utfordret, noe hun opplever som naturlig i jobben som konditor og i produksjonen hos Bakers.
– Kundene i dag er bevisste så her må jeg følge med og oppdatere meg selv hele tiden. Man blir heldigvis aldri ferdig utlært som konditor, kommenterer hun.

 

Jobben som viktig støttespiller

Sammen med felles nykomling Vibeke Løseth, var Monica nettopp i Barcelona på iskakekurs, som en del av forberedelsene til Nordisk i Stockholm i oktober.
– En av oppgavene under Nordisk er iskake, og det er ingen av oss som er kjempetrygge på iskake i konkurranseform, sier Monica og legger til at hun kunne ønske de hadde vertfall en dag til sammen med Michel Willaume, som har vunnet VM i 2001 for USA. Men hun føler at de reiste hjem med masse nyttig i kofferten.
– Det blir veldig mye trening i sommer. Oktober kommer fort! I helgen gikk vi gjennom sjokoladekaken, desserten og showpiecen, men reseptene er ikke klare enda så vi er fortsatt på utprøvingsstadiet. Om to uker er tanken at vi skal kjøre igjennom hele programmet – ting må klaffe hele veien, understreker hun.

 

Hvordan kjennes det å være en del av et landslag?
– Jeg føler meg utrolig heldig og beæret og syns det er kjempestas å få denne sjansen til å utvikle og utfordre meg selv enda mer! Jeg sier om meg selv at jeg er en ekstremt sulten konditor, jeg vil alltid ha påfyll og er villig til å jobbe hardt for å få nettopp dette. Nå har jeg en unik mulighet til å være en av de profesjonelle, samtidig som jeg får lære av profesjonelle.

 

Hva var det som gjorde at du ville søke på konditorlandslaget?
– Jeg trudde ikke at det var en plass man kunne søke, men at det kun var de beste som liksom ble snappet opp og oppdaget. Jeg har bestandig vært interessert i det og har hatt lyst til å være med. Så leste jeg i Fagbladet Baker og Konditor at de søkte etter folk, og når jeg hadde klarert det med jobben så ringte Bernhard (Azinger) dagen etter. Det å få være med på konkurranser internasjonalt er stort, sier Monica.

Det er mange ulike talenter og styrker på Konditorlandslaget, og selv er Monica Smehagen Enebakk god på detaljer og spesialkaker. Etterhvert håper hun å få jobbe mere med sukkerarbeid, det er det ingen på landslaget som i dag har ekstra fokus på.
– Det er så fascinerende med alt en kan lage av sukker samtidig som det ser ut som glass, sier hun begeistret, og legger til at hun nok trenger en oppfriskning da det er lenge siden hun har jobbet med det. I mellomtiden har jobben spandert på henne en sukkerlampe.
– Støtten samt tilliten jobben gir meg setter jeg utrolig stor pris på, og er veldig viktig for meg!