Vaniljekrem er en viktig ingrediens, både i mange kaker og i mye hvetebakst. Et stort bakeri og konditori kan bruke flere hundre kilo vaniljekrem i uken, og for mange lønner det seg derfor å kjøpe inn ferdiglaget vaniljekrem fra leverandører som Pals, Idun og Tine. Men nå sliter disse leverandørene med å levere så mye vaniljekrem som de pleier.

– Grunnen er at våre underleverandører i Sverige og Danmark sliter med å få tak i nok maisstivelse fra Ukraina. Dermed klarer de ikke å produsere nok vaniljekrem til oss, sier administrerende direktør i Pals, Trond Petter Aarø.

Pals tilbyr riktignok et alternativ den ferdige vaniljekremen.

– Men det er en kaldpisket variant som kundene må piske opp selv, og det blir jo ikke det samme, sier Aarø.

Stor usikkerhet

I tillegg til leveranseproblemer på grunn av krigen mellom Ukraina og Russland, er det nå problemer med tørke i mange andre store produsentland. Dessuten er det mange leveranser fra hele verden som blir forsinket på grunn av etterslep fra pandemien.

– Usikkerheten er større enn den har vært noen gang, sier Aarø.

Klassiske skolebrød med vaniljekrem, melis og kokos.

Klassiske skolebrød med vaniljekrem, melis og kokos.

Foto: brodogkorn.no

Må bestille tidligere

For konkurrenten Idun er situasjonen den samme.

– Vi får ikke tak i nok ferdig vaniljekrem. Heldigvis har vi en egenproduksjon som kan demme opp for noe av mangelen, men det blir ikke samme volum, sier salgssjef Industri, Benny Sørensen.

Han forteller at det ikke er direkte mangel på andre råvarer, men at markedet er preget av forsinkelser.

– Enkelte kategorier som tidligere hadde en ledetid på mellom seks og åtte uker kan det nå ta mellom seks og åtte måneder å få levert. Derfor må vi være ekstra tidlig ute med alle bestillinger og øke beholdningen av kritiske varer, sier Sørensen.

Blir selvforsynt igjen

Moseid bakeri på Mosby er et av bakeriene som nå sliter med å få tak i nok vaniljekrem. Behovet deres er rundt 250 kilo i uka, ifølge Fædrelandsvennen. Men innehaver Knut Arne Moseid har vært føre var.

– Jeg skjønte at det ville bli problemer med leveransene, sier han til avisen.

Moseid forteller at han har bestilt en maskin fra Italia, og at bakeriet skal begynne å lage sin egen vaniljekrem så snart den kommer.

– Jeg er lovet at maskinen blir levert nokså fort. Da klarer jeg meg, for da kan vi koke gul krem selv, sånn som vi gjorde før, sier han til Fædrelandsvennen.