I samarbeid med Bäko presenterte Autonomo sitt selvbetjente og kassafrie bakeriutsalg på iba 2023.
I samarbeid med Bäko presenterte Autonomo sitt selvbetjente og kassafrie bakeriutsalg på iba 2023.

Færre ansatte, men bedre service

Er dette fremtidens bakeriutsalg? 

Publisert Sist oppdatert

Stadig flere norske bakerier prøver seg på selvbetjente utsalg, der kundene selv plukker, scanner og betaler for varene sine. Det sparer dem for store kostnader i form av lønn til ansatte. Og for de aller fleste fungerer dette greit. Nordmenn flest er ærlige mennesker som betaler for seg. 

Men etter at prisene på matvarer har steget kraftig de siste årene, har også selvbetjente bakeriutsalg (og dagligvarebutikker) opplevd en økning i antall kunder som utnytter muligheten til å ta meg varer hjem uten å betale for dem.

En annen åpenbar ulempe med selvbetjente utsalg, er at kundene ikke får den samme servicen som de får i betjente utsalg. Mange sitter dessuten igjen med en dårlig følelse av at de som kunde må gjøre butikkens jobb. 

Tysk innovasjon

Men nå kan et nytt system som baserer seg på maskinlæring og kunstig intelligens løse alle disse problemene. 

– Vi har utviklet en teknologi som gjør det mulig å drive bakeriutsalg med færre menneskelig ansatte, samtidig som kundeservicen forbedres, forteller James Sutherland til Bakeri.net.

Han er gründeren bak det tyske selskapet Autonomo, som har utviklet et system for selvbetjente og kassafrie butikker. På iba 2023 presenterte Autonomo et slikt bakeriutsalg i samarbeid med Bäko. 

Ulike kunder har ulike behov

– Bakgrunnen for konseptet vårt er at det blir stadig mer krevende å rekruttere og beholde nok ansatte i baker- og konditorbransjen. I tillegg til at det er vanskelig å få tak i nok kvalifisert arbeidskraft, er det som kjent også svært kostbart å ha mange ansatte i arbeid, sier Sutherland. 

Utgangspunktet hans er at kunder som kommer inn i et bakeriutsalg har ulike behov. Mange har det veldig travelt, og disse kundene vil helst bare få varene sine og komme seg ut igjen så fort som mulig. Andre har god tid og et stort behov for menneskelig kontakt. 

– Med vårt system trenger kunden bare å skanne bankkortet sitt eller en qr-kode på mobilen på vei inn i butikken. Der inne er det lagt opp til selvbetjening. Kunden plukker med seg det han eller hun vil kjøpe. Og så er det bare å gå rett ut. Kundene slipper altså å stå i kø for å registrere eller betale for varene sine. Dette skjer av seg selv. 

– Hvordan?

–  I taket er det montert mange små kameraer med sensorer, som ved hjelp av kunstig intelligens og maskinlæring klarer å registrere hvilke varer den enkelte kunde tar med seg ut av butikken, forklarer Sutherland.

Kunden scanner bankkortet sitt eller en qr-kode på telefonen for å komme inn i bakeriutsalget. Deretter går det meste av seg selv.
Kunden scanner bankkortet sitt eller en qr-kode på telefonen for å komme inn i bakeriutsalget. Deretter går det meste av seg selv.

Den ansatte får mer tid

Slik er det altså mulig å drive bakeriutsalg helt uten menneskelig ansatte, og samtidig helt uten risiko for tyveri. 

– For kundeopplevelsens skyld vil det likevel være lurt å ha én menneskelig ansatt i et slikt utsalg. For et bakeriutsalg har også en viktig funksjon som en sosial møteplass i lokalmiljøet. Selv for de kundene som bare vil fort inn og fort ut, har det en verdi å bli møtt av et vennlig smil. For andre kundegrupper, som for eksempel Olga på 93 år som bor alene, kan det ha stor verdi å kunne slå av en prat med den ansatte. Når de aller fleste kunder klarer seg på egenhånd, får den ansatte god tid til å prate med de kundene som har behov for menneskelig interaksjon. Paradoksalt nok bruker vi her kunstig intelligens til å skape en vennligere og mer menneskelig butikk. Vår visjon er at kundene skal få bedre service og bli mer fornøyde, samtidig som bakeriene blir mer lønnsomme, sier Sutherland. 

Fra syv til to ansatte

Han forteller at et gjennomsnittlig bakeriutsalg kan gå ned fra syv til to ansatte med Autonomos system. Investeringskostnaden ligger på omtrent to årslønner til en gjennomsnittlig ansatt, mens den løpende kostnaden for å bruke systemet tilsvarer månedslønnen til en ansatt. 

– Systemet vårt er allerede i bruk i flere små supermarkeder med egne bakeriutsalg i Hamburg, forteller Sutherland.

Kunden (t.h.) tar en papirpose, fyller den med produkter og går ut. Det er ikke nødvendig å scanne varene, og betalingen skjer av seg selv fordi kundens bankkort ble registrert på vei inn.
Kunden (t.h.) tar en papirpose, fyller den med produkter og går ut. Det er ikke nødvendig å scanne varene, og betalingen skjer av seg selv fordi kundens bankkort ble registrert på vei inn.
Powered by Labrador CMS