Bakeri.net har forsøkt å komme i kontakt med personen bak facebookgruppen «vi som vil ha brød fra våre lokale bakere i butikken», men uten respons. Facebooksiden ser ut til å ha blitt opprettet i slutten av oktober i år, i forbindelse med at Coop tok over Ica og at de store dagligvarekjedene ble redusert fra fire til tre. I løpet av forsvinnende kort tid har siden fått over 2000 følgere – og bare på to dager over 1500 likes! I skrivende stund har siden 2259 følgere.

Under gruppens beskrivelse står det at «dette er siden for deg som ønsker lokal bakst i butikken nær deg, og ikke kun bakst produsert av storindustrien. Lokale varer smaker ofte best!»  Videre står det etter en introduksjon om Coops oppkjøp av Ica;  …»vi forbrukere mister altså muligheten til å kjøpe lokale varer i butikken. Er det slik vi vil ha det?»  Det står at siden er startet av en forbruker, for forbrukerne.

Bakeri.net tok en sjanse og ringte en av personene som hyppig er innom gruppen og kommenterer, og som oppfordrer folk til aktivt å etterspørre lokale brød i sine dagligvarebutikker.
– Meningen med siden er at folk skal være obs på situasjonen, og spørre etter lokale brød – og håpe at dette når frem, sier Per Bergeius Andersen til bakeri.net i dag. Selv bruker han Matkroken nede på Ljabru i Oslo og Rimi nede på Manglerud, hvor han får tak i de lokale, gode brødene – og tenker at det er en god begynnelse.
– Der kjøper jeg inn og fryser ned, sier han.

 

Mystisk lokalbrød-entusiast

Om hvem som står bak gruppen vet ikke Andersen heller noen ting, og sier at det virker som at den personen ønsker å være mest mulig anonym.

– Jeg har snakket med denne personen flere ganger på nettet og på chat, men også der virker det som at denne personen vil holde en lav profil  – men jeg har fått svar ganske umiddelbart, så det er tydelig at dette er en privatperson. Jeg vet flere har prøvd å få tak på denne personen, men uten å lykkes, sier Andersen, og legger til at han håper ikke dette blir en sovende gruppe, og at kundene går i butikkene og spør etter det lokale brødet.
– Kundene har tapt mye på Coops oppkjøp av Ica, sier han.

 

Men hvorfor er du så engasjert i lokalt brød – og hvorfor er det så viktig å engasjere folk i denne saken?
– Ser jo at matkjedene skviser ut de små lokale bakeriene og lar de store overta hele sortimentet. Dette har ført til at de lokale brødene som stort sett koster under 30 kroner – og smaker godt og har god holdbarhet, forsvinner. Dermed er det fritt frem for kjedene og selge brødene fra store bakerier for en vesentlig høyere pris, sier Andersen, som påpeker at han selv ikke har noen som helst tilknytning til bakerbransjen.
– En annen viktig ting er at de lokale bakeriene også er viktige lokale arbeidsplasser, så jeg håper at flere nå etterspør lokale brød, avslutter Per Bergeius Andersen.

Lenke til gruppen.