Mange fortrekker ferdigdeiger når tradisjon skal opprettholdes med pepperkakedame- og menn, og når pepperkakehuset skal bygges. Men hvor gode er de ferdige deigene? Dagens Næringsliv har testet 13 ferdigdeiger og konkluderer med at få er gode. Deigene kommer fra håndverksbakerier og butikker. Testpanelet bestod av Mary-Ann Skjeie, konditor ved Strand Restaurant i Bærum, Dagens Næringslivs vinanmelder Merete Bø og journalist Sarah Hambro.

Feil sprøhet

Bare én deig blir godkjent av smakspanelet, den gir gode pepperkaker som er jevne, pene og sprø og som har en tydelig smak og god balanse av julekrydder. Det var deigen fra W.B. Samson, skriver dn.no.

Flere av deigene ga resultat med dårlig sprøhet. Sprøheten var basert på sukker og ikke den mer delikate sprøheten man får når ingrediensene, sukker, sirup, ekte smør og meler bra balansert.

– Det er forskjell på sprøhet, om det er billig eller dyr sprø, sier Skjeie.

Har regnet ut den perfekte resept

I W.B. Samson er de fornøyd med at deres deig kommer best ut i testen.

– Vi bruker gode naturlige, råvarer som smør og fløte. Så er kryddermengden tilpasset så den passer inn og gir balanse, sier konditorformann i W.B. Samson, Jan Arve Stålskjær til Bakeri.net.

– Hvordan kom du frem til resepten?

– Denne resepten lagde jeg i 2011 og den er et resultat av de ti beste gamle oppskriftene på pepperkaker vi kom over. Vi regnet ut snittet på råvarene fra de gamle oppskriftene, og fikk inn riktig mengde smør og krydder. Så tilpasset vi alt til smaken satt, og fikk inn nok fløte for å runde av smaken, sier Stålskjær.

Egenlaget er best

Skjeie sier i testen at man kan lage to kilo hjemmelaget pepperkakedeig med ekte smør og fløte, til samme pris som en kilo av testvinnerdeigen.

Her har Skjeie også laget egne pepperkaker basert på Tines pepperkakeoppskrift og smakspanelet kan fortelle at de hjemmelagde ligger et godt stykke foran kjøpedeigene på smak.

– Moralen i storyen er at hjemmelaget er best. Pepperkaker er ikke så vanskelig å lage. Har du ikke oppskrift? Jeg har delt ut min pepperkakeoppskrift så mange ganger, sier Mary-Ann Skjeie og deler den ut enda en gang her.

Resultater:

W.B. SAMSON PEPPERKAKEDEIG
1000g, 95 kroner – 8 poeng

ÅPENT BAKERI PEPPERKAKEDEIG
1000g, 95 kroner – 5 poeng

MESTERBAKEREN/REMA 1000 PEPPERKAKEDEIG
950g, 35,10 kroner – 3 poeng

BAKER HANSEN 100% SPELT PEPPERKAKEDEIG
1000g, 95 kroner – 3 poeng

BERTHAS PEPPERKAKEDEIG
1000g, 38,50 kroner – 2 poeng

BAKER HANSEN TRADISJONELL PEPPERKAKEDEIG
1000g, 75 kroner – 2 poeng

NÆRBAKST PEPPERKAKEDEIG
750g, 49,90 kroner – 2 poeng

BAKER HANSEN GLUTENFRI PEPPERKAKEDEIG
850g, kr 100 – 1 poeng (0 for konsistens, 2 for ettersmak og krydder.)

COOP PEPPERKAKEDEIG
1000 g, 39,90 kroner – 1 poeng

GODT BRØD PEPPERKAKEDEIG
500g, 89 kroner – 0 poeng

IKEA PEPPERKAKEDEIG
1000g, 29 kroner – 0 poeng

Se hele testen her med kommentarer fra smakspanelet.