Britiske The Week Magazine har utarbeidet en liste over Europas beste sjokoladebutikker. Ikke overraskende har mange av dem sitt utsprung i Frankrike, Belgia eller Sveits. Men i dag har mange av disse chocolatierene også etablert seg med utsalg i andre deler av verden.

Jean-Paul Hévin

Gjennom en lang karriere har Jean-Paul Hévin utviklet seg til å bli en av Frankrikes aller beste sjokolademakere. Han har butikker over hele Paris, og er i tillegg tilstede i land som Japan og Taiwan. Hévin er så seriøs i sitt fag at han har utviklet en egen «sjokoladekjeller» – som tilsvarer en humidor for sigarer.

La Maison du Chocolat

Robert Linxe åpnet sin første La Maison du Chocolat i Paris i 1977 og ekspanderte deretter raskt. Butikkene er i dag å finne i en rekke land, deriblant Storbritannia, USA og Kina. I år feirer La Maison Chocolat sitt 40-årsjubileum, noe som markeres med to nye samarbeidsprosjekter. Det ene med en gatekunstner og det andre med et parfymemerke.

Wittamer

Henri Wittamer åpnet et bakeri og konditori på Place du Grand Sable i Brüssel i 1910, og der står det Wittamer på døren den dag i dag. Men i tillegg har Wittamer åpnet butikker, kaféer og konditorier flere andre steder i verden. Wittamer er blant annet kjent for sine vakre vindusutstillinger i forbindelse med jul og påske.

Bubó

Bubó er en moderne chocolatier-kjede som ble etablert i 2005 i Barcelona, hvor det nå finnes fire Bubó-butikker totalt. I tillegg har Bubó etablert seg i Abu Dhabi og Japan. Kreativ direktør Ernest Ameller lener seg på den klassiske franske konditortradisjonen, men uttrykket er minimalistisk og grafisk.

Rausch Schokoladenhaus

Denne chocolatieren har en sentral beliggenhet i Berlin og mye å by på. Her kan kundene velge mellom hele 200 typer praliner ved disken. I tillegg til selve sjokoladebutikken består Rausch Schokoladenhaus også av en kafé og en restaurant.

Pierre Hermé

Franskmannen Pierre Herme er en av de aller største innen moderne konditorkunst. Butikkene hans finnes over hele verden. Makronene til Hermes har fått legendestatus, men han byr selvfølgelig på mange flere godsaker, som karameller, nougat og marengs.

Läderach

Sveits er et annet stort sjokoladeland, og Läderach er representert med butikker over hele landet. Läderach står også bak to sjokolade-opplevelsessentre i Bilten og Vevey.

Oban Chocolate Company

Denne lille chocolatieren i den skotske byen Oban har også tidligere blitt utnevnt som en av Europas topp ti sjokoladebutikker. Alt hos Oban Chocolate Company er håndlaget, og i tillegg til den vanlige sjokoladen serveres det varm sjokolade i utallige ulike smaker.

Paul A Young

Paul A Young har per i dag tre butikker i London. Han er mest kjent for sine fantastiske sjokoladetrøfler, hvorav den med salt karamell er signaturtrøffelen. Young holder også en del kurs og workshops i butikkene sine.

Patrick Roger

Mange av produktene til Patrick Roger kan bestilles online, men for å få den beste opplevelsen, er det nødvendig å besøke en av hans butikker, skriver The Week. I vinduene finner du nemlig store sjokoladeskulpturer som du ellers ikke ville trodd var ekte. Rogers verker grenser i mange tilfeller mot kunst.

Bernachon

Lyon omtales gjerne som Frankrikes gastronomiske hovedstad, og når det kommer til søtsaker er Bernachon en institusjon i byen.

Pierre Marcolini

Den belgiske chocolatieren Pierre Marcolini lager sin egen sjokolade for å ha fullstendig kontroll over ingrediensene og kvaliteten. Butikkene hans finnes i Belgia og en rekke andre land.

Oriol Balaguer

Konditormester Oriol Balaguer eier flere butikker i Barcelona samt to i Madrid. En av de mest kjente er La Xocolateria i Barcelona.